Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au început, marţi, urmărirea penală împotriva campionalului naţional de judo Daniel Brata şi a colegului său din lotul masculin al României, Valentin Radu, pentru tentativă de omor calificat, primul fiind reţinut pentru 24 de ore.

Şeful secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Vasile Popa, a declarat pentru BIHOREANUL că cei doi tineri sunt acuzaţi că, în urmă cu o lună, au agresat un tânăr orădean în faţa unui club din municipiu.

"Procurorii au fost sesizaţi despre incident în cursul zilei de luni. În prezent se fac audieri în acest caz. Unul dintre agresori a fost reţinut, cel de-al doilea este plecat deocamdată din ţară. După întoarcerea şi audierea lui, se vor lua măsuri şi în cazul lui", a declarat procurorul Vasile Popa.

Incidentul s-a consumat în noaptea de 12/13 iulie, în clubul orădean Escape. Victima este Adrian Popa, un tânăr de 25 ani, consilier juridic la o firmă din municipiu, care se afla în local împreună cu doi prieteni şi care a fost atacat de cei doi judoka în momentul în care au ieşit din club, pentru a pleca acasă.

"Unul dintre prietenii mei a intrat în vorbă cu o fată care îi însoţea pe Brata şi Radu, nu ştiu ce anume au vorbit, însă în momentul în care am ieşit din club, ca să plecăm acasă, băieţii au ieşit după noi şi au început să vocifereze. Eu le-am spus doar că nu vrem scandal şi că plecăm, dar nici nu m-au ascultat. Erau băuţi şi voiau să se dea macho în faţa fetelor. Au început să ne lovească. Ceilalţi doi prieteni ai mei au reuşit să fugă, au scăpat doar cu câteva lovituri. Eu nu am avut noroc. M-au prins, am căzut, şi au început să dea cu pumnii şi picioarele. Nu ştiu cât, pentru că am leşinat. Când m-am trezit, eram singur pe stradă", a declarat Adrian Popa.

În urma loviturilor primite, tânărul a fost internat la Spitalul judeţean Oradea, cu multiple fracturi craniene, suferind două intervenţii neuro-chirurgicale, una la Oradea şi o alta la Timişoara. În ciuda eforturilor medicilor, însă, a rămas cu o paralizie pe partea dreaptă a corpului şi dificultate de vorbire.

Potrivit certificatului medico-legal, Adrian Popa are nevoie de cel puţin 80 de zile de îngrijiri medicale însă leziunile i-au provocat "o infirmitate fizică permanentă".

"Este regretabil că abilităţile dobândite ca urmare a practicării acestui sport de performanţă la cel mai înalt nivel au fost folosite împotriva unei persoane nevinovate a cărui singură vină a fost că s-a aflat în momentul nepotrivit în locul nepotrivit", a declarat pentru BIHOREANUL avocatul victimei, Răzvan Doseanu.

Apărătorul sportivului, avocatul Dorin Caba, consideră că acuzaţia formulată împotriva clientului său de procurori este greşită. "Părerea mea este că acuzaţia de tentativă de omor nu se susţine. În opinia mea încadrarea este greşită, este vorba despre o vătămare corporală, gravă, într-adevăr, dar nicidecum de tentativă de omor. Nu a vrut nimeni să se întâmple ce s-a întâmplat", a declarat Dorin Caba.

Avocatul susţine totodată că scandalul nu a fost provocat de sportivi ci de un însoţitor al victimei care s-a legat de Brata şi Radu în momentul în care aceştia se pregăteau să plece. "Cei doi, Daniel Brata şi Valentin Radu au urcat împreună cu fetele într-o maşină, un taximetru, iar tânărul care însoţea victima s-a legat de ei. A urmat un schimb de replici care a degenerat, iar victima s-a apropiat încercând să intervină. Din nefericire, gestul lui a fost înţeles greşit, clientul meu susţine că a crezut că intenţionează să-l atace. Consecinţele au fost, însă, foarte grave pentru victimă", a mai spus Caba.

Avocatul a mai declarat BIHOREANULUI că măsura reţinerii luată împotriva clientului său este exagerată. "Clientul meu este un om fără pată, un sportiv de excepţie. Nu are antecedente penale, nu e un infractor de rând, nu s-a sustras urmăririi penale, nu a fugit şi regretă nespus ce s-a întâmplat. În opinia mea nu se impunea reţinerea lui", a mai arătat avocatul Dorin Caba.