Fostul mare sportiv Vasile Andrei, campion olimpic la lupte în anul 1984 la Los Angeles şi medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980, s-a aflat în Oradea în această săptămână, unde, în calitate de preşedinte al Comisiei Tehnice a Federaţiei Române de Lupte, a vizitat cel mai nou club de lupte din Oradea, CS Şcoala de Lupte "Ştefan Rusu", un club sportiv înfiinţat în urmă cu un an de Beniamin Pelean, cel care este antreprenor, dar care este şi tată de luptători.
Şcoala îşi desfăşoară activitate într-o sală foarte bine dotată, la etajul superior al clădirii Romeur din Calea Clujului, aici unde, după cum a remarcat şi Vasile Andrei, condiţiile sunt deosebite.
Cel mai mare luptător român dă numele noului club
La rândul său, Ştefan Rusu, cel care dă denumirea noului club orădean şi care face parte din colectivul de antrenori ai şcolii de lupte orădene, a fost un mare campion, considerat de mulţi cel mai bun luptător pe care l-a avut România. Născut la Rădăuţi, Rusu a fost laureat cu aur la Olimpiada de la Moscova din anul 1980, cu argint la Montreal în 1976 şi cu bronz la Los Angeles în anul 1984.
"Cu Ştefan Rusu, foarte mulţi ani am fost colegi la echipa naţională. Suntem şi acum prieteni, în continuare colaborăm. Eu am rămas profund emoţionat de faptul că cineva s-a gândit aici la Oradea să formeze un club sportiv care să poarte numele lui Ştefan Rusu, el fiind cel mai bun sportiv al luptelor româneşti. Este un model al noilor generaţii, el s-a ocupat şi se ocupă în continuare de pregătirea acestor copii", a declarat pentru BIHOREANUL Vasile Andrei, în urma vizitei făcute la sala de sport a noului club orădean.
Aici, actualul şef al Comisiei Tehnice a Federaţiei Române de Lupte a participat timp de două zile la şedinţele de pregătire ale antrenorilor şi tinerilor luptători, rămânând impresionat de cele întâlnite.
"Performanţă aici este, unde este concurenţă, pentru că în Oradea mai există un club, şcoala sportivă, şi când într-un oraş sunt două cluburi puternice, fiecare doreşte să fie mult mai puternic decât celălalt şi asta va duce la performanţe bune. Copii de aici, după cum i-am văzut, de la cel mai mic, de 7 ani, până la cei mai mari, toţi îşi doresc să facă performanţă, toţi îşi doresc să facă sport. M-a impresionat modul în care părinţii îşi susţin copiii şi sunt alături de ei. De asemenea, condiţiile de aici sunt foarte bune şi mă bucur că avem un nou club de lupte în ţară, care le pune la dispoziţie tinerilor luptători tot ce au nevoie", a conchis Vasile Andrei.
Aur şi bronz la Jocurile Olimpice
Născut la Albeşti, în judeţul Ialomiţa, Vasile Andrei a practicat atât stilul greco-roman, cât şi stilul liber, şi a fost laureat cu aur la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din anul 1984 şi cu bronz la Moscova în anul 1980. De asemenea, el a fost şi vicecampion mondial în 1982 şi în 1986, iar la Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980 şi la cele de la Seul din 1988 a fost portdrapelul României.
"Am ţinut mult să aduc la Oradea la tinerii noştri sportivi, astfel de campioni, care sunt modele pentru orice luptător, să stea de vorbă cu ei şi să se inspire de la ei. După Ştefan Rusu - care dă numele şcolii noastre, care a fost antrenorul nostru de la început şi va mai fi, după o pauză cauzată de o problemă medicală -, este în mijlocul nostru Vasile Andrei, un mare campion şi cel care a fost portdrapelul delegaţiei României la două ediţii a Jocurilor Olimpice", a spus preşedintele clubului Şcoala de Lupte "Ştefan Rusu", Beniamin Pelean.
De la stânga la dreapta: George Ghiuro, Vasile Andrei si Beniamin Pelean
"Eu fiind în primul rând părinte de sportivi, mă aflu în ambele ipostaze, şi preşedinte de club şi părinte, şi pot să înţeleg atunci când părinţii au anumite nelămuriri sau întrebări cu privire la pregătirea sportivă, la ce fac antrenorii şi pot sa-i ajut să înţeleagă mai bine sau pot sa pătrund în cealaltă zona a antrenorilor şi sa-i avertizez cu privire la ceea ce-şi doresc părinţii. Deci, sunt un fel de mediere între părinţi şi antrenori şi este importat ca în sport antrenorii să mai lase de la ei, să asculte ceea ce au de spus şi părinţii, pentru că de multe ori antrenorii cred ca le ştiu pe toate, ei nu înţeleg că părinţii sunt mult mai conectaţi la viaţa copiilor, la modul în care s-au odihnit, la modul în care se alimentează, la ce simt, la emoţiile lor...", a precizat Beniamin Pelean, el însuși tată a trei tineri luptători.
Cu gândul la înalta performanţă
În total, în prezent clubul Şcoala de Lupte "Ştefan Rusu", unde sunt două saltele pentru pregătire, are legitimaţi 35 de tineri sportivi, care se pregătesc sub îndrumarea instructorilor, pe grupe de avansaţi şi începători.
Cei patru instructori în prezent ai clubului sunt: Ştefan Rusu (antrenorul coordonator), Ionel Puşcaşu (vicecampion mondial şi european, component al lotului naţional şi absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, inclusiv masterand), Vlad Toia (absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport şi masterand şi el, cel care a luat ultima medalie la Campionatul Naţional de seniori pentru Oradea) şi Magdolna Boroş, absolventă la rându-i a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, totodată şi masterandă, care se ocupă de pregătirea fetelor.
Preşedintele clubului este Beniamin Pelean, iar vicepreşedinţi sunt George Ghiuro şi Adrian Seica.
Vă reamintim că, la un an de la înfiinţare, ACS Şcoala de Lupte "Ştefan Rusu" a început să obţină şi primele rezultate la competiţiile naţionale şi internaţionale. La începutul acestei luni, la concursul naţional de la Buzău ei şi-au adjudecat trei medalii, în timp ce la Campionatul Balcanic de la Skopje, din Macedonia de Nord, fraţii Pelean, Matei şi Andrei au cucerit argintul şi bronzul.
Următoarea competiţie la care vor participa tinerii luptători de la ACS Şcoala de Lupte "Ştefan Rusu" Oradea va fi Gimnaziada 2024 la U18, care se desfăşura în Bahrain, unde clubul orădean va avea trei reprezentanţi, pe Matei Pelean la categoria 60 kg, Adrian Seica la categoria 65 kg (la greco-romane) şi Simona Puscaşu la categoria 51 kg (libere).