Una este realitatea pompoasă din declaraţiile oficialilor de la conducerea Guvernului şi cu totul alta realitatea adevărată. Un orădean a reclamat BIHOREANULUI că încă din luna mai încearcă să-şi imunizeze fetiţa de 12 ani cu vaccinul anti HPV, care previne îmbolnăvirea de cancer de col uterin, însă în ciuda solicitărilor repetate nu a reuşit, iar vina o poartă chiar Ministerul Sănătăţii, condus de orădeanul Florian Bodog.

Gratuitate pe hârtie

„Fetiţa noastră are 12 ani, vârsta recomandată pentru vaccinarea anti HPV, care conform legii este gratuită. Deşi tot legea spune că statul, prin Ministerul Sănătăţii, este obligat să pună la dispoziţia celor interesaţi de vaccinare dozele necesare, şi în timp ce ministrul Florian Bodog se laudă la televizor că rezolvă problema deficitului cronic de vaccinuri, acest lucru nu se întâmplă”, s-a plâns Cristian I.

Bărbatul afirmă că în luna mai a făcut o cerere scrisă medicului de familie, care însă i-a explicat că nu a primit nicio doză de vaccin anti HPV de la Direcţia de Sănătate Publică. „De atunci am sunat la DSP de câteva zeci de ori şi mi se răspunde că DSP a înaintat Ministerului Sănătăţii solicitările din judeţ, dar nu a primit nicio doză”, precizează orădeanul.

Pe de altă parte, vaccinul anti HPV este greu de găsit şi în farmacii, contra cost, motivul fiind preţul mare. „O singură doză costă 500 de lei. Există două tipuri de vaccin, unul trebuie administrat în două doze, celălalt în trei doze, deci cheltuiala se ridică la 1.000 sau 1.500 de lei, greu de suportat pentru o familie obişnuită. Tragic e că statul tot „predică” despre importanţa acestui vaccin, el este inclus în Programul Naţional de Sănătate, deci ar trebui să fie asigurat gratuit”.

DSP a cerut, Ministerul n-a dat

Contactat de BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Dorel Ţîrţ, a confirmat situaţia. „Anul acesta, în judeţul Bihor am înregistrat solicitări din partea medicilor de familie pentru un necesar de 580 de doze, pe care le-am trimis, conform procedurilor, la Institutul Naţional de Sănătate Publică (n.r. - aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii), dar nu ni s-a trimis nicio doză”, a spus dr. Ţîrţ.

Culmea este că, în tot acest timp, autorităţile sanitare derulează campanii de conştientizare a importanţei vaccinării, inclusiv pentru prevenirea cancerului de col uterin, prin administrarea vaccinurilor anti HPV.

În Oradea, o astfel de acţiune, la care au participat reprezentanţi ai DSP Bihor, dar şi ai Institutului Naţional de Sănătate, a avut loc chiar în luna mai a acestui an, când în Piaţa Unirii a fost instalat un cort unde orădencelor li s-au explicat beneficiile vaccinului şi ale depistării precoce a cancerului de col uterin.

În România, incidenţa cancerului de col uterin este cea mai mare comparativ cu toate celelalte ţări europene, această boală afectând 34,9 femei din 100.000, ceea ce înseamnă triplu faţă de media europeană (14,2 cazuri la 100.000 persoane), fiind a doua cauză de mortalitate oncologică. Anual, 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, categoria cea mai afectată fiind a femeilor între 15 şi 44 ani.

Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri ale virusului papiloma uman (HPV), care provoacă cea mai cunoscută infecţie virală cu transmitere exclusiv sexuală, frecvent întâlnită la adulţii activi din punct de vedere sexual. Fiind o boală care apare ca urmare a infecţiei cu un virus, ea poate fi prevenită prin vaccinare, astfel încât specialiştii recomandă şi imunizarea prin administrarea vaccinului anti-HPV.