Mult anticipatele zboruri ale companiei aeriene HiSky de pe Aeroportul Internațional Oradea, care vor fi realizate cu sprijinul financiar al autorităților locale, debutează pe 14 octombrie, cu un zbor de București, în timp ce pe 15 octombrie este programată prima cursă a companiei pe ruta Oradea – Londra (Stansted). 

Spre Capitală, vor fi zboruri de luni până duminică. Vor fi, cel puțin deocamdată, singurele curse regulate care vor face concurență celor operate de Tarom.

Prețuri după bagaje

În funcție de zi, zborurile HiSky ce leagă Oradea de București sunt programate ba dimineața, ba după amiaza. Prețul biletelor pornește de la 39,99 de euro / sens. 

După cum au remarcat și câțiva potențiali pasageri, inclusiv pe pagina de Facebook a aerogării orădene, în prețul minim este inclus doar bagajul de mână, de 40x30x20, astfel costurile cresc semnificativ pentru adăugarea altor bagaje. 

O comparație între prețurile HiSky și Tarom, făcută prin simularea unor rezervări pentru aceeași perioadă, arată astfel: 

- Dacă o persoană ar vrea să zboare dus-întors Oradea – București, cu plecare, de pildă, pe 21 octombrie și întoarcere pe 24 octombrie, poate să cumpere duminică un bilet HiSky dus-întors cu 80 de euro, în care este inclus doar bagajul mic de mână. Varianta de bilet cu bagaj de mână, plus un alt bagaj de mână, dar mai mare (50x40x25 cm), costă dus-întors 140 de euro, iar cea care cuprinde atât o valiză de mână, cât și un bagaj de cală (până la 23 kg) intră la categoria denumită de operator „premium” și costă tur-retur 210 euro.

- Cu Tarom, dacă rezervarea s-ar face tot duminică și tot pentru intervalul 21-24 octombrie, așadar tot o cursă dus-întors, biletul cel mai ieftin ar costa pentru cele două zboruri 208 euro, dar cu bagaj de mână (8 kg) și bagaj de cală (23 kg) deja incluse în preț. 

Spre Londra, zbor direct. Spre alte destinații, cu escală

Pe de altă parte, din 15 octombrie, pornesc și zborurile Oradea – Londra (Stansted). Acestea vor fi operate în fiecare marți, joi și duminică, fără escală. Aeroportul Stansted este situat la circa 60 de kilometri de capitala Angliei. 

De pildă, o cursă dus-întors în intervalul 15-22 octombrie costă 100 de euro cu bagaj mic de mână, 260 de euro cu două bagaje de mână (unul de 40x30x20 cm și celălalt de 50x40x25 cm) și 360 de euro cu un bagaj de mână și cu unul mare de cală. 

De pe platforma de rezervări a HiSky, orădenii au opțiunea să călătorească și spre alte destinații internaționale, cu escală la București, cumpărându-și un singur bilet. Aceste destinații sunt: New York, Dublin, Frankfurt, Bruxelles, Tel Aviv, Barcelona, Malaga, Paris și Chișinău. 

Trebuie spus că, în urma semnării unui contract de asociere în participație cu Air Oradea (companie înființată de Primăria Oradea și de CJ Bihor), HiSky va opera de pe Aeroportul Oradea vreme de cinci ani. Pentru a realiza aceste zboruri, precum și unele de tip charter spre destinații de vacanță, HiSky va primi din partea autorităților locale un sprijin total de 750.000 de euro. 

Totodată, pentru efectuarea curselor de linie, HiSky va deschide o bază operațională la Oradea și va gara aici o aeronavă din dotarea companiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!