Eliminarea UDMR de la guvernare, săptămâna trecută, e o greșeală egalată doar de cooptarea UDMR la guvernare după alegerile din 2020, când a strâns 5,74% din voturi. Destul de mult dacă ne amintim că venea după tovărășia cu PSD-ul lui Dragnea, că între un Márton Arpád și un Florin Iordache nu era nicio diferență, că UDMR castra DNA cot la cot cu PSD, dezideratul comun fiindu-le dezincriminarea corupției. Dar mult prea puțin pentru ce zestre guvernamentală a strâns de la celelalte partide, cărora, ca de obicei, le-a speculat slăbiciunile.

La acea vreme, PNL și USR au pus de cârmuire cu „magyar PSD” ignorându-i proasta reputație, pentru că UDMR a pozat ca factor de echilibru și liant între ele. Rezultatul? PNL-iștilor, al căror slogan fusese „Dezvoltăm România!”, le-a suflat tocmai Dezvoltarea, iar USR-iștilor, care anterior avuseseră Garda de Mediu, Mediul.

Un an mai târziu, când în numele „stabilității” același Iohannis a adus „PeSzeDee” la guvernare, PNL a fost sacrificat și obligat să cedeze partidului lui Ciolacu mai multe ministere, și tot atunci s-a stabilit că în mai 2023 se va face rocada la conducerea Guvernului și că unele ministere vor fi schimbate strict între liberali și pesediști. Cele două partide au semnat chiar și un protocol, prin care respectivele ministere erau nominalizate clar, protocol la care UDMR nu era parte. Așadar, momentul rocadei nu trebuia să afecteze Uniunea.

Totul a fost răsturnat, la „rotativă”, pentru că PSD a ținut musai să păstreze Transporturile, de fapt Ciolacu să-l țină pe „performantul” Grindeanu. PNL a profitat de resetare, de deschiderea câmpului de negocieri, și a pretins Dezvoltarea, oferindu-se să cedeze Energia pentru UDMR, după cum și PSD să lase Sănătatea.

Supărarea lui Kelemen, neascunsă la învestirea noului Guvern Ciolacu, e cât se poate de legitimă. Nu pentru că UDMR merita să aibă cele trei ministere, mai ales că doar Cseke a performat la Dezvoltare, în timp ce de la Mediu Tánczos Barna putea fi zburat de mult pentru ineficiență (dar înlocuit tot cu un UDMR-ist!), iar Novák de la Sport s-a dovedit cu vârf și îndesat și șovin, și tâlhar (a se vedea cum a umilit campionii români și cum și-a premiat tatăl), ci pur și simplu pentru ca PSD și PNL să demonstreze că au cuvânt.

Dar de unde onoare între mincinoși, care după ce și-au înșelat alegătorii au ajuns să se fure și între ei? Pentru români rămâne, totuși, și un câștig: rămasă fără miniștri și intrată (și) în opoziție (nu vă faceți iluzii, în rest își păstrează oamenii din instituții), UDMR îi va da greutate. Cu un AUR circar și un USR lozincard, România va avea, în sfârșit, o opoziție de luat în seamă.

Firește, până la proxima „resetare”, când va reveni la putere, cel mai probabil la tarife și mai piperate decât până acum...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!