Lansarea programelor de administrare a Oradiei şi Bihorului cu care candidează la Primărie şi la Consiliul Judeţean reprezentantele USR-PLUS Ioana Mihăilă şi Simona Bişboacă au devenit, vineri, un prilej de atac la adresa primarului Ilie Bolojan, acesta fiind descris ca un autoritarist mânat doar de propria voinţă, care nu ţine seama de opiniile altora. Prezent la eveniment, Dacian Cioloş le-a cerut şi el orădenilor să nu-şi mai compare oraşul cu celelalte din România unde nu s-a făcut nimic, ci cu cele din ţările învecinate.

Vor dezbatere

Organizat în Parcul 1 Decembrie, evenimentul de lansare a programelor l-a avut ca maestru de ceremonii pe preşedintele USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean, care înainte să-i dea cuvântul lui Cioloş a reiterat că Alianţa USR-PLUS îşi doreşte o confruntare electorală, dar numai pentru Primăria Oradea, nu şi pentru Consiliul Judeţean, şi nu cu toţi candidaţii, ci doar cu cei "principali".

"Alianţa va insista în continuare pentru o dezbatere între principalii candidaţi la Primăria Oradea. Avem parte de o campanie de proiecte, în care fiecare aleargă pe culoarul lui, dar nu avem parte şi de o dezbatere, de o confruntare. O idee are nevoie de contraargumente, are nevoie să fie pusă în discuţie, să treacă prin testul celuilalt, care poate să-l pună sub semnul întrebării", a spus Dehelean.

"Automulţumirea, un păcat"

La rându-i, Dacian Cioloş, care a fost prezent în iulie şi la lansarea celor două candidate, a afirmat că ulterior a fost întrebat "ce a căutat la Oradea, de ce am prezentat candidaţi aici, unde lucrurile merg bine", după care a dat şi răspunsul: "Le-am spus oamenilor că automulţumirea este un păcat pe care îl plătim scump în România în multe locuri, indiferent cât de multe sau de puţine s-au făcut. Într-adevăr, lucrurile s-au mişcat la Oradea şi avem impresia că aici s-au făcut lucruri extraordinare pentru că le comparăm cu celelalte oraşe din România, unde nu s-a făcut nimic în ultimii 20-30 de ani".

Cioloş le-a cerut orădenilor, ca atare, "să se uite în oraşe de dimensiuni similare, nu spun din Germania sau Franţa, ci de aici din vecinătate, în Ungaria, în Cehia, în Slovacia, în Polonia", adăugând că "la Oradea încă mai sunt lucruri de făcut".

De asemenea, el a afirmat că a "auzit" că primarul Ilie Bolojan nu mai candidează în Oradea şi a sugerat că cel pe care acesta îl sprijină, actualul viceprimar Florin Birta, nu ar fi de aceeaşi talie. "Cred că ar fi naiv să credem că cineva care este susţinut de dl Bolojan are aceeaşi eficienţă şi aceeaşi viziune", a zis Cioloş, invitând orădenii să acorde încredere "oamenilor noi".

Deschidere şi transparenţă

Ulterior, candidata USR-PLUS la şefia Consiliului Judeţean, Simona Bişboacă, a vorbit despre ceea ce propune alegătorilor. Ea a afirmat că instituţia pe care vrea s-o conducă trebuie să fie caracterizată de "deschidere şi transparenţă", ceea ce înseamnă inclusiv să fie accesibilă persoanelor cu handicap, care însă n-au posibilitatea să intre în sediul CJ, acesta neavând nici traducători mimico-gestuali ori posibilitatea să ghideze persoane fără vedere.

Bişboacă a vorbit despre importanţa susţinerii de către CJ a producătorilor locali "pentru a genera prosperitate în comunitate", despre necesitatea înfiinţării de parcuri industriale în zonele periurbane, cu spaţii rezervate pentru micii întreprinzători, despre necesitatea asigurării accesului tuturor bihorenilor la servicii de sănătate, îmbunătăţirea sistemului şcolar (înfiinţarea de şcoli multicomunale, cu transport gratuit pentru elevi, masă caldă şi program after-school), a conectării localităţilor la reţelele de apă, canalizare şi gaz, la drumuri, despre necesitatea construirii centurilor ocolitoare ale oraşelor Beiuş, Aleşd şi Salonta, promovarea "turismului responsabil" şi a "turismului alternativ" (cu trasee pentru biciclişti), precum şi promovarea produselor tradiţionale din Bihor la festivaluri şi târguri.

"Mânat de bune intenţii", dar...

Candidata la Primăria Oradea a USR-PLUS a avut, un discurs energic şi convingător. Medic de profesie, Ioana Mihăilă a apelat la comparaţia cu prescrierea unei banale aspirine pentru diverşi pacienţi care reacţionează diferit la tratament pentru a sublinia că echipa sa va ţine cont de particularităţile cetăţenilor, fără a-i trata indistinct, ca pe o masă, aluzie la autoritarismul de care este acuzat primarul Ilie Bolojan.

Ea a contestat politica acestuia de a construi străzi, pasaje rutiere şi parcări, susţinând că cu cât vor fi mai multe asemenea facilităţi pentru fluidizarea traficului, cu atât vor exista mai multe maşini, soluţia fiind favorizarea mersului pe jos, pe bicicletă şi cu mijloacele de transport în comun, pentru ca oamenii să fie sănătoşi.

"Un primar care alege să schimbe sctructura de rezistenţă a unui deal (n.r. – trimitere la Ciuperca), un primar care alege să planteze palmieri (n.r.- aluzie la proiectul de modernizare a ştrandului Ioşia) într-un climat temperat, deşi mânat de bune intenţii, nu ţine cont de opinia experţilor, şi atunci uneori lucrurile nu ies tocmai bine", l-a "pictat" Mihăilă pe Bolojan.

"Guvernare participativă"

În contrapondere, candidata USR-PLUS a afirmat că reprezentanţii Alianţei vor conduce Oradea pe un model de "guvernare participativă, nu paternalistă, în care primarul spune, iar oamenii se conformează".

Invocând "priorităţile noastre" privind sănătatea, educaţia, fluidizarea traficului, mediul sănătos, tineretul, cultura, serviciile sociale integrate şi atreprenoriatul, Ioana Mihăilă a promis că "toate acestea vor fi implementate într-un mod participativ, ţinând cont de opiniile experţilor, crescând eficienţa administraţiei şi reducând riscul de corupţie".

În final, exponenţii USR-PLUS au afirmat că ţinta lor este să repete rezultatele de la alegerile europarlamentare, când Alianţa a câştigat aproape 20% în Oradea şi 12% la nivel de judeţ.