Ce alegeri interesante vom avea anul acesta! Au început deja să ne invadeze atenţia fotografiile candidaţilor acoperite regulamentar cu măşti de protecţie. Pentru un ins care vrea să ajungă într-o demnitate în urma votului, acoperirea parţială a chipului poate fi o problemă serioasă. Cum îl vor recunoaşte alegătorii? Cum vor face diferenţa între el şi ceilalţi? Cum vor şti că el este cel mai bun, mai deştept şi mai frumos?

Unii ar putea crede că alegerile acestea sunt mai sărace în subiecte, neatractive pentru omul de rând. Nu m-aş mira ca realitatea să fie pe invers. Teama de pandemie, fobiile create în ultimele luni, negativismul unora în faţa ameninţării, pasiunea pentru comploturi şi conspiraţii vor constitui tot atâtea pârtii deschise pentru cei care vor şti să profite de situaţie. În blenderul scriitorilor de discursuri vor cădea anul acesta câteva ingrediente care n-ar avea ce căuta acolo.

Şi, totuşi, prea puţini dintre candidaţi vor putea să-şi strecoare cuvintele "pandemie" sau "stare de urgenţă" în discurs. Ne pregătim de alegerile locale, unde responsabilităţile şi temele pentru următorii 4 ani sunt altele. Vă invit să nu-i credeţi pe cei care se vor lăuda cu ridicarea stării de alertă, revigorarea economică a ţării sau găsirea unui vaccin anti-Covid. Nu e treaba lor şi nici nu se pricep la aşa ceva. Urechea trebuie ciulită la proiecte clare şi sustenabile pentru comunităţile locale, nicidecum la bârfele de colţul blocului şi cârcotelile despre ceilalţi competitori.

Un mic secret pentru campanie: cu cât un candidat vorbeşte mai mult despre altul, cu atât e mai nepregătit şi mai lipsit de orizont. Opriţi-i pe demagogi din vorbirea fără sens şi întrebaţi-i cum se face clar una sau alta. Nu avem nevoie de mecanici auto care să ne spună de la microfon că avem nevoie de maşini performante, bine întreţinute şi de servicii de reparaţie profi la cele mai mici preţuri, ci de meseriaşi care ştiu să-şi suflece mânecile, să se bage sub motor şi să schimbe piesa defectă.

Vor ieşi în faţă şi virgini politic, încercând să ne seducă cu candoarea şi tenul rozaliu, nepătat de maroniul politicii. Închideţi ochii şi imaginaţi-vi-i ajunşi la putere, cu minimum două mandate în funcţii şi cu candoarea pierdută din pricina beţiei puterii. Dacă vi se va părea că seamănă mult de tot cu cei pe care îi ştiţi deja, nu vă miraţi. Cine intră în politică trebuie să joace după exact aceleaşi reguli. Unde aţi văzut un fotbalist de rezervă care să intre pe teren şi să joace după alt regulament decât colegii săi?

La fiecare tură de alegeri votăm cu teamă: teama să nu iasă tot ăla, teama să nu iasă ăia care fură tot, teama să nu câştige cel care nu ştie face nimic, teama să nu-şi transforme celălalt oraşul în propria ogradă etc. Anul ăsta temerile vor fi mai multe. Ignoraţi-le, limpeziţi-vă mintea şi judecaţi drept. Apoi puneţi-vă masca şi mergeţi la vot!