Şapte din cei nouă candidaţi la funcţia de primar de Oradea au participat marţi la dezbaterea organizată de organizaţiile patronale bihorene în una dintre sălile de şedinţă din Cetatea Oradea.

În absenţa lui Birta...

Marele absent de la dezbatere a fost liberalul Florin Birta, considerat favoritul cursei pentru conducerea municipalităţii orădene. De asemenea a lipsit şi candidata ALDE, Daniela Ghiuro. "Din cei nouă candidaţi invitaţi la dezbatere au participat şapte. Eu spus că am avut o prezenţă bună", a declarat pentru BIHOREANUL preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, Vasile Fonoage, principalul organizator al dezbaterii. 

Liderul FPB a refuzat să comenteze pe tema absenţei lui Birta. "Nu cunosc motivele pentru care domnul Birta nu a participa la dezbatere. Atunci când primeşti o astfel de invitaţie poţi să îi dai curs sau să o declini. E decizia ta", a spus Fonoage.

Merită precizat că viceprimarul Florin Birta care îşi propune să-i ia locul lui Ilie Bolojan la conducerea Oradiei n-a participat nici la dezbaterea organizată săptămâna trecută de filiala Bihor a Consiliului Tinerilor din România, în Parcul Bălcescu.

Toţi promit colaborare 

La dezbaterea de marţi au participat au luat parte candidaţii Emilian Pavel (PSD), Cseke Attila (UDMR), Ioana Mihăilă (USR PLUS), Daniel Pop (Pro România), Zatykó Gyula (PPMT), Bogdan Manafu (PMP) şi Mircea Jacan (POL).

În lipsa favoritului cursei, liberalul Florin Birta, a cărui participare ar fi animat în mod cert dezbaterea, contracandidaţii au alergat fiecare pe propriul culoar.

La cererea organizatorilor, candidaţii au explicat cum consideră că a decurs până acum colaborarea municipalităţii cu mediul de afaceri, cum vor colabora cu patronatele dacă vor obţine funcţia de primar şi au fost întrebaţi dacă sunt de acord cu înfiinţarea unei Comisii consultative economice la nivelul Primăriei.

După cum îi spune şi numele, comisia ar urma să fie mediul în care conducerea administraţiei locale va dezbate cu reprezentanţii patronatelor deciziile ori proiectele de hotărâri de Consiliu Local care ar putea influenţa mediul de afaceri.

Printre altele, candidaţii la Primăria Oradea au criticat administraţia liberală pentru modul în care a impus măsuri care au afectat afacerile orădene de la favorizarea marilor companii din parcurile industriale în detrimentul IMM-urilor la impunerea unui program obligatoriu pentru firmele din zona centrală.

Fără excepţie, aceştia au promis o colaborare mai strânsă cu mediul de afaceri, inclusiv prin înfiinţarea comisiei cerute de patronate.

"Astăzi, pentru că sunteţi liderii partidelor pe care le reprezentaţi, am reuşit să ne facem aliaţi pe care ne vom baza în relaţia cu municipalitatea orădeană", a declarat mulţumit, la încheierea întâlnirii, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului din România, Ioan Lucian.