Primarul Ilie Bolojan a fost, vineri, maestrul de ceremonii care i-a prezentat pe cei cinci candidaţi ai USL din colegiile orădene: 7, 8 şi 9 pentru Camera Deputaţilor, adică Sonia Drăghici, Ioan Cupşa şi Florica Cherecheş, respectiv 3 şi 4 pentru Senat, prin Valeriu Boeriu şi Florian Bodog.

"Am convenit împreună asupra unui program bazat pe cel validat de orădeni la alegerile locale din această vară", a spus primarul, după care a afirmat că rolul viitorilor parlamentari orădeni din partea USL va fi nu doar acela de a elabora şi vota legi, dar "şi de a bate la uşile ministerelor" pentru a susţine acele proiecte de dezvoltare locală "care nu depind doar de Primărie şi de Consiliul Local".

Misiunea lui Cupşa: infrastructura

Primul candidat prezentat de Bolojan a fost avocatul Ioan Cupşa, aflat la al doilea mandat de consilier local, despre care primarul a spus că "dacă nu am făcut greşeli majore, iar achiziţiile făcute de municipalitate au fost corecte, ceea ce ne-a permis să gestionăm eficient banul public, acest lucru i se datorează şi domnului Cupşa".

DSC_9650.JPGDupă ce a precizat că este căsătorit şi are o fetiţă de 10 ani, Ioan Cupşa (foto) a afirmat că în ceea ce îl priveşte consideră că un parlamentar este un "făcător de legi", dar şi "în egală măsură, un lobist, un reprezentant al cetăţenilor care este dator să le susţină interesele în Parlament".

Prin urmare, din postura de deputat, Cupşa a spus că va sprijini proiectele municipalităţii privind atragerea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă (prin extinderea parcurilor industriale pe cele 40 de hectare ale fostului tancodrom, aflate în administrarea Ministerului Apărării, dar şi pe cele 120 de hectare ale fostului CET II administrate de Ministerul Economiei), şi va susţine cofinanţarea din fonduri guvernamentale a racordării acestora la utilităţi pentru ca investitorii să fie interesaţi să vină în Oradea.

Totodată, Cupşa a adăugat că va susţine asigurarea fondurilor pentru finalizarea şoselei de centură şi a realizării celor două pasaje supraterane nu demult aprobate de Ministerul Transporturilor, cofinanţarea din fonduri europene sau guvernamentale pentru reabilitarea pistei Aeroportului, dar şi asigurarea unor ajutoare de stat pentru CET-urile aflate în proces de retehnologizare şi pentru continuarea programelor de reabilitare termică a blocurilor, deoarece "costul întreţinerii îi preocupă cel mai mult pe cetăţeni".

Drăghici, focus pe sistemul sanitar

DSC_9648.JPGMedic de profesie, Sonia Drăghici (foto), candidat în colegiul 7, unde a şi fost aleasă în 2008, s-a angajat să susţină, la fel cum spune că a făcut-o şi până acum, toate proiectele municipalităţii ce au ca scop îmbunătăţirea serviciilor medicale.

Ea a amintit că, alături de bihorenii care s-au aflat în ultimii doi ani la conducerea Ministerului Sănătăţii (n.r. - Cseke Attila şi Ritli Ladislau), şi ea a făcut "lobby" pentru continuarea lucrărilor de modernizare a spitalelor şi de dotare a lor cu aparatură performantă.

De asemenea, Drăghici a spus că va continua să sprijine proiectele aflate în derulare (precum realizarea centrului oncologic, a centrului de cardiologie intervenţională şi de chirurgie cardiacă, a centrului Stroke pentru accidentele vasculare cerebrale), dar şi a altora, precum creşterea calificării medicilor din Oradea şi construirea unui bloc ANL pentru medicii rezidenţi, aflaţi la început de carieră.

Boeriu: creşterea bugetului pentru Sănătate

DSC_9651.JPGTot medic de profesie, Valeriu Boeriu (foto), candidat în colegiul 3 senatorial, ce cuprinde şi o parte din sudul oraşului (Nufărul), a spus că va activa în comisia pentru sănătate a camerei superioare pentru ca medicina de familie să devină "stâlpul sistemului sanitar", dar şi pentru creşterea procentului din PIB alocat sănătăţii până la 6%, ca "pas în vederea unei alocaţii majorate în timp la 8-9 sau 10%".

În acelaşi timp, a mai arătat Boeriu, preocuparea sa va fi însă şi pentru chestiuni de ordin general, aici referindu-se la modificarea Constituţiei, "pentru a şti ce Republică ne dorim, parlamentară sau prezidenţială", pentru separarea atribuţiilor celor două camere ale Parlamentului, pentru a nu se mai suprapune, precum şi pentru o lege electorală "în care factorul aleator, întâmplarea, să nu mai aibă rolul pe care îl are acum".

De asemenea, întrucât colegiul său este o "suprapunere de rural cu urban", Boeriu a spus că va avea ca scop şi creşterea calităţii infrastructurii din Zona Matropolitană Oradea, pentru ca aceasta să se apropie cât mai mult de nivelul din municipiu.

Cherecheş: trebuie să avem meseriaşi

DSC_9657.JPGFosta viceprimăriţă a Oradiei, Florica Cherecheş (foto), acum candidat în colegiul 9 Oradea, a fost prezentată măgulităr de primarul Ilie Bolojan, care a spus că o parte din rezultatele sale i se datorează şi acesteia. "Eu am fost un primar bun şi pentru că am avut viceprimari buni, şi în primul mandat, şi acum", a spus edilul.

Mamă a patru copii şi bunică cu trei nepoţi, Florica Cherecheş a spus că va activa pentru susţinerea învăţământului profesional, astfel încât absolvenţii şcolilor profesionale să fie cât mai calificaţi şi pregătiţi pentru necesităţile reale ale economiei, nu doar să deţină diplome care să nu le folosească la nimic. Ea a afirmat că va sprijini revitalizarea acestor şcoli printr-un program naţional de dotare a atelierelor din asemenea unităţi de învăţământ.

De asemenea, Florica Cherecheş a spus că doreşte, pe baza experienţei din Oradea, unde tot mai multe clădiri din centrului oraşului sunt renovate, să contribuie la legea privind refacerea imobilelor din centrele localităţilor urbane, fie că este vorba de monumente arhitectonice, fie despre clădiri vechi cu valoare patrimonială locală.

Bodog: parteneriat cu Universitatea

DSC_9653.JPGCandidat în colegiul senatorial 4, tot medic, în prezent secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Florian Bodog (foto) a primit din partea primarului munţumiri pentru programul de dotare a Spitalului Judeţean cu echipamente de imagistică.

Bodog a afirmat că va susţine "fiecare proiect al fiecărui coleg din Oradea şi din ţară, dar şi un parteneriat între municipalitate şi Universitate", arătând că "dacă avem Universitate, avem şi dezvoltare".

El a lansat ideea înfiinţării unui aşa-numit "parc ştiinţific", din care să facă parte "minţile luminate" ale oraşului, "să colecteze creiere", iar cei mai buni absolvenţi ai Universităţii să contribuie la proiectele de dezvoltare locală în cele mai variate domenii de activitate.

Bodog a mai spus că va sprijini modificarea actualei legi a învăţământului, pentru că varianta Funeriu blochează accesul în învăţământul superior, la catedră, dar şi angajarea în institutele de cercetare.