Trei dintre cei cinci reprezentanţi ai USL în cursa pentru colegiile uninominale din Oradea, şi anume colegiul 8 Deputaţi - Ioan Cupşa, 9 Deputaţi - Florica Cherecheş şi 4 Senat - Florin Bodog, au aunţat că intră "full time" în campania electorală. 

"Candidaţii USL Oradea au dovedit şi în trecut că se pot pune la dispoziţia cetăţenilor, prin ceea ce au făcut", i-a lăudat pe cei trei colegi de alianţă viceprimarul Ovidiu Mureşan, preşedintele PSD Oradea, directorul de campanie pentru colegiul 4 Senat Oradea, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că, începând din această săptămână, pe lângă întâlnirile organizate în cartiere cu grupuri ţintă (membri ai unor asociaţii de proprietari, profesori, medici, angajaţi la companii private etc), cei trei candidaţi vor face "de serviciu", între orele 16-17, dar de săptămâna viitoare şi între orele 13-16, şi în cinci locaţii fixe din oraş: pe Calea Aradului colţ cu Aviatorilor (Ioşia), în Parcul Liniştei (Rogerius), în faţa Magazinului Crişul şi în Piaţa 1 Decembrie (centru), precum şi pe platoul de lângă bisericuţa din Nufărul.

Concediu şi spectacol

Florian Bodog, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat că începând de miercuri şi-a luat concediu şi a intrat "full time" în programul de campanie. De asemenea, "ca să nu apară tot felul de interpretări", Bodog a explicat şi motivul pentru care a decis să organizeze, în numele USL, un concert extraordinar de colinde cu Ştefan Hruşcă, programat pe vinerea aceasta la Casa de Cultură a Sindicatelor, începând cu ora 18.

"Domnul Hruşcă nu a cuprins în acest an şi Oradea în programul său, acesta fiind motivul pentru care ne-am gândit să îl rugăm să vină, pentru că ar fi un spectacol potrivit în apropierea sărbătorilor de iarnă", a spus Bodog.

Cât mai multe locuri de muncă

Fosta viceprimăriţă Florica Cherecheş, candidat în colegiul 9 Deputaţi, a prezentat jurnaliştilor două dintre obiectivele pe care le va urmări dacă va primi voturile orădenilor. Primul este cel de a încuraja crearea a noi locuri de muncă. "În Oradea am reuşit să atragem investitori care deja au creat 3.000 de locuri de muncă noi. Din discuţiile cu toţi aceşti investitori a reieşit că aceştia sunt interesaţi cel mai mult să aibă muncitori calificaţi, de aceea eu cred că trebuie să ne preocupăm de pregătirea corespunzătoare a tinerilor", a spus consilierul local.

Potrivit explicaţiilor date de Cherecheş, ca deputat va face demersuri pentru ca învăţământul superior să-şi planifice specialităţile de care este nevoie pe piaţa forţei de muncă, ca ponderea disciplinelor tehnice să crească, iar învăţământul profesional să pregătească elevii începând din clasa a VIII-a. Tot la finele clasei a VIII şi înainte de finalizarea clasei a XI-a este necesară, în opinia lui Cherecheş, şi asigurarea unei activităţi de consiliere şi orientare profesională a elevilor.

"Ca mamă a patru copii, ştiu ce mult i-a ajutat pe toţi când i-am trimis la cineva care să-i consilieze pentru a fi în stare să aleagă corect, pentru că la noi modelul e tata sau mama, sau se alege după salariile pe care cred tinerii că le pot obţine, dar de multe ori constată că nu au ţinut cont de talentul şi de priceperea lor", a spus Cherecheş.

Cherecheş sufletista

Fosta viceprimăriţă, preşedinte al comisiei sociale a Consiliului Local, a afirmat că şi dacă va deveni deputat îşi va continua activitatea în această direcţie, iar acum se bucură că proiecte începute acum doi ani la nivelul oraşului se concretizează, şi datorită campaniei "Oradea pune suflet", pe care a coordonat-o, şi în urma căreia mai multe persoane şi firme au contribuit cu diverse sume de bani şi servicii în sprijinul unor edificii cu caracter social.

Ea a dat şi câteva exemple, cum sunt Centrul pentru bolnavii de scleroză multiplă, Centrul pentru cazare temporară din strada Octavian Goga (fost Cominca, unde camerele au fost transformate în garsoniere şi apartamente ce vor fi mobilate şi dotate cu aparatură electro-casnică, iar în ianuarie vor fi repartizate persoanelor şi familiilor desemnate în baza criteriilor stabilite de Consiliul Local), Centrul Oncologic etc.

"Făcătorul de legi"

Candidat în colegiul 8 Deputaţi (Episcopia, Rogerius, Ioşia Nord şi o "insulă" din Ioşia Est în zona Aleea Călinului şi Henrik Ibsen), consilierul local Ioan Cupşa a spus că "se laudă" că face parte din comisia de achiziţii a Consiliului, deoarece a contribuit la scăderea până la 60% a preţurilor cu care municipalitatea a cumpărat bunuri şi servicii, dar şi pentru că a dovedit că Oradea poate fi un exemplu de bună aplicare a legislaţiei la nivelul întregii ţări.

"Anul trecut, de exemplu, la Primăria Oradea s-au făcut 359 de licitaţii, soldate doar cu 7 contestaţii, şi niciuna nu a fost considerată întemeiată de către Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, ceea ce dovedeşte că dacă aplicarea legii este cea mai bună soluţie pentru a economisi banii publici", a spus Cupşa.

Avocatul a mai afirmat că dacă va fi investit de orădeni ca deputat, va dori să activeze "ca făcător de legi" în comisia juridică, pentru a îmbunătăţi legislaţia actuală, adesea prea stufoasă şi generatoare de birocraţie.

Cupşa a spus că în ce priveşte Constituţia consideră că se impune revizuirea acesteia, deoarece "cred într-o republică parlamentară, în care să scăpăm de obsesia Tătucului, indiferend cum s-ar numi acesta", dar şi pentru a impune sancţionarea traseismului politic. De asemenea, liberalul a afirmat că se opune regionalizării şi desfiinţării judeţelor, însă consideră utilă comasarea comunelor mici, "care nu se pot susţine economic", precum şi revenirea unor orăşele la statutul anterior, de comune.