Nimic nu prevestea un moment tensionat la dezbaterea desfăşurată marţi după-amiază în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean de către structurile patronale din Bihor cu candidaţii la funcţia de preşedinte al acestei instituţii. Motivul? Din start, formatul ales de Federaţia Patronilor, Asociaţia Firmelor Bihorene şi Asociaţia pentru Promovarea Afacerilor şi Consiliul Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii a restrâns mult posibilele manifestări ale candidaţilor în mod polemic, unii la adresa altora, atacul la persoană fiind şi el interzis.

La dezbatere au participat reprezentanţii tuturor partidelor înscrise în competiţia pentru CJ, mai puţin cel al PSD, Ioan Mang, scuzat de unul dintre colegii săi, fostul prorector Gheorghe Ţară, care a şi fost acceptat ca "suplinitor" cu acordul celorlalţi candidaţi: Mircea Mălan (PNL), Pasztor Sandor (UDMR), Traian Bodea (ALDE), Daniel Meze (PMP) şi Csomortanyi Istvan (PPMT), care au luat loc pe scaune în această ordine, trasă la sorţi.

Promisiuni la unison

Reprezentantul fiecărei structuri patronale a avut dreptul să formuleze întrebări la care candidaţii au trebuit să răspundă în 2 minute, primul fiind preşedintele FPB, Ioan Lucian, care a vrut să ştie dacă aceştia vor urma exemplul de transparenţă şi deschidere al Primăriei Oradea, instituţie ce a cooptat aceste organizaţii în Comisia de monitorizare a achiziţiilor publice şi în Comisia pentru dialog economic.

Evident, cum nimeni nu putea spune că va fi opac faţă de oamenii de afaceri, toţi candidaţii au răspuns pozitiv, reprezentantul ALDE, Traian Bodea, plusând cu promisiunea că va coopta reprezentanţii firmelor inclusiv în comisia de buget-finanţe a Consiliului Judeţean, deşi – conform legii – aceasta este alcătuită exclusiv din consilieri judeţeni.

Tot în cor şi identic au răspuns candidaţii şi la o a două întrebare, formulată de acelaşi Ioan Lucian, care a vrut să ştie dacă aceştia s-au gândit la "o politică mai focusată" şi pentru sprijinirea investitorilor autohtoni.

Meze: "Nu primesc lecţii!"

Diferenţierea între candidaţi a devenit remarcată abia când preşedintele FPB i-a întrebat dacă au "trei – patru direcţii de acţiune la care să aveţi aliaţi pe ceilalţi colegi", adică dacă au propuneri atât de pertinente încât să fie acceptate de toţi "şi să nu fie schimbate de cei care urmează".

Reprezentantul PPMP, Csomortanyi Istvan, a expus: modernizarea drumurilor naţionale, mai ales cele spre Beiuş şi Marghita, care "sunt în stare tragică" (deşi DN-urile nu sunt de competenţa CJ, ci a CNADNR, adică a Guvernului), continuarea lucrărilor la autostradă (idem), redeschiderea liniei ferate Oradea – Debreţin şi construirea unui drum expres Marghita – Debreţin, în timp ce înlocuitorul lui Ioan Mang, pesedistul Gheorghe Ţară, a enumerat parcurile industriale şi creşterea absorbţiei fondurilor europene. Pasztor Sandor (UDMR) a spus că "dacă şi după patru ani vom discuta tot despre autostradă mai bine plecăm toţi acasă", Meze a spus că va promova producţia de hrană sănătoasă, dar şi externalizarea serviciilor sociale, Traian Bodea (ALDE) a pus accentul tot pe parcurile industriale, iar Mircea Mălan (PNL) a enumerat parcurile industriale pentru creşterea numărului locurilor de muncă, atragerea de fonduri nerambursabile, parteneriatele cu consiliile locale ale oraşelor şi comunelor, sprijinirea afacerilor, atragerea de investitori, plus "promovarea culturii şi tradiţiilor bihorene".

Din cauza invocării parcurilor industriale, candidatul PMP a amintit că acestea au fost promise şi în campania din 2012, iar actualul preşedinte al CJ, Cornel Popa, nu şi-a onorat promisiunea. Cum Popa nu se afla în sală, Lucian i-a amintit acest lucru, iar Meze s-a enervat. "Sloganul nostru este "Alege să fii liber!". Nu primesc lecţii, eu mă retrag. Nu am făcut Revoluţia ca să-mi interziceţi să spun că Popa a propus parcuri industriale acum patru ani şi nu s-a ţinut de promisiune", a spus Meze, ieşind apoi din sală.

Director la Camera de Comerţ, Constantin Badea a criticat ieşirea candidatului PMP, afirmând că aceasta îl descalifică, întrucât funcţia de preşedinte al CJ presupune între altele şi capacitatea de a fi echilibrat. "Este un tânăr cam revoluţionar, mie îmi pare rău, ar fi cazul să înveţe să fie mai ponderat, eu nu îl văd în calitatea pe care vrea s-o aibă cu atitudinea pe care o are", a spus Badea.

De la teorii economice...

La rându-i, Badea i-a întrebat pe candidaţi "cum vedeţi dezvoltarea prin consum versus dezvoltarea prin investiţii", reprezentantul ALDE, Traian Bodea, arătând că în România pieţele de desfacere sunt reduse, la fel şi puterea de cumpărare, astfel că economia românească ar putea să se dezvolte prin exporturi. Ţară, de profesie economist, a amintit că "dezvoltarea economică porneşte de la cerere", deci "trebuie avută în vedere stimularea consumului".

Candidatul PNL, Mircea Mălan, a dezvoltat mai mult răspunsul, arătând că atât dezvoltarea prin investiţii şi cea prin consum "se condiţionează şi se influenţează reciproc", concret că "pe termen mediu şi scurt suntem condamnaţi să punem accentul pe investiţii, pentru că ele creează locuri de muncă, deci venituri şi putere de consum, care la rându-i alimentează producţia, deci investiţiile. La fel ca Mălan, şi reprezentantul PPMT, Csomortanyi Istvan, a spus că trebuie atraşi cât mai mulţi investitori, această necesitate fiind evidentă chiar din faptul că localnicii din multe zone ale judeţului fac naveta la Oradea tocmai pentru că aici sunt locuri de muncă, în timp ce "primarii din nordul judeţului (n.r. – dominat de UDMR) sunt acuzaţi că nu vor să aducă investitori pentru a ţine populaţia dependentă".

De asemenea, Ioan Mintaş şi Octavian Bara – care, deşi sunt membri ALDE, primul fiind inclusiv candidat la Consiliul Local Oradea – au vrut, în numele Consiliului Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, să ştie dacă pretendenţii la şefia CJ vor sprijini IMM-urile (răspunsul fiind, evident, că da), iar Radu Silaghi, din partea Asociaţiei Firmelor Bihorene, a întrebat candidaţii cum vor face "să populăm parcurile industriale" care se vor crea în judeţ, de vreme ce şi în prezent există 1.600 locuri de muncă disponibile, pe care nu vrea nimeni să le ocupe.

... la lozinci

Întâlnirea s-a sfârşit după ce un alt reprezentant al Federaţiei Patronilor Bihor, Dorel Puchianu, i-a provocat pe candidaţi să-şi sintetizeze în trei cuvinte programul sau intenţiile în ce priveşte mediul de afaceri.

Csomortanyi (PPMT), cunoscut pentru duritatea criticilor la adresa corupţilor din UDMR, principalul concurent, a spus, scurt, "anticorupţia", rivalul său udemerist Pasztor Sandor a enumerat cele trei lozinci ale programului – "conectare, respect, solidaritate" – iar suplinitorul lui Mang, pesedistul Gheorghe Ţară a pomenit despre "cooperare, competenţă, bunăstare", în timp ce Traian Bodea (ALDE) a zis "dezbatere, unitate, implementare", iar Mircea Mălan (PNL) s-a descris pe sine: "eficient, responsabil, implicat".