Măi, ABA Crişuri, măi! De ce le dai palpitaţii ecologiştilor de partid şi de stat? Că aţi tăiat copacii din albia Peţei e una, dar de ce vă asumaţi voi această crimă împotriva clorofilei, când ţinta e ţăranul din Birtin?

Prima mea amintire cu Peţa? Era într-o iarnă în care apa "fumega" şi gospodinele spălau haine în plin ger. Mă minunam că unii aveau apă caldă tot timpul, în vreme ce majoritatea orădenilor încă făceau baie numai sâmbăta.

Apoi am văzut o Peţă transformată în cloacă, pentru că bietul pârâu a avut neşansa să străbată o zonă populată de indivizi mai puţin obişnuiţi cu curăţenia şi tomberonul. În fine, mi-a fost dat să  văd că minuscula apă este capabilă de inundaţii, iar cei care stăteau prin preajmă, chiar dacă nu erau udaţi direct de revărsarea pârâului, trebuiau să scoată apa din pivniţe din pricina creşterii nivelului stratului de apă freatică.

Apoi aspectul sălbatic a fost schimbat, nu neapărat în bine, cu dale prost îmbinate şi acum este un fel de canal lipsit de farmec. Cei de la ABA s-au apucat să taie copacii din albie, de pe taluz, pe motiv că aşa spune legea. Probabil nu pentru că ar slăbi taluzul, ci pentru că, în caz de viitură, copacii din albie ar colmata cursul de apă cu mizeriile venite din amonte.

Dacă ecologiştii au dreptate, ca Primăria să respecte legile şi la un copac tăiat să planteze cel puţin cinci, în chestiunea cu copacii din Peţa, legea nu le dă dreptate. Regulamentele trebuie respectate, nu adaptate în funcţie de umorile unor cetăţeni. Poate cel mai bun lucru ar fi ca ecologiştii să ceară modificarea legii, dacă aceasta e proastă şi provoacă neajunsuri.

Până la urmă, cu cei câţiva copaci deveniţi amintire, sau fără, de multă vreme Peţa este un loc lipsit de atractivitate. M-aş bucura să văd un proiect deştept care să creeze un coridor verde, de unde să lipsească drujbele şi postările pe site-urile partidelor dornice de campanie electorală.