Folkistul Mircea Rusu, totodată fost primar al comunei mureşene Band, merge la pușcărie! Artistul a fost condamnat marți la 3 ani, o lună şi 10 zile de închisoare cu executare.

Sentința, care este definitivă, a fost dată într-un dosar penal în care Rusu (n.r. - Rus numele său real) a fost judecat pentru complicitate la delapidare, în valoare totală de 500.000 de lei.

Cunoscut în special pentru piesele „Iarba verde de acasă” și „Omul bun și pomul copt” (care a devenit chiar immnul PDL la un moment dat), Mircea Rusu a fost acuzat că, în anul 2008, pe vremea când era primarul comunei Band, din judeţul Mureş, a complotat cu doi casieri să prejudicieze bugetul instituţiei cu 500.000 de lei.

Potrivit Libertatea.ro, sumele delapidate au fost descoperite în urma unor controale ale ANAF, iar modul de acţiune era simplu: o parte din banii adunaţi peste zi la casieria Primăriei ajungeau direct la inculpaţi, în loc să fie depuşi la Trezoreria Statului.

Cântăreţul a fost trimis în judecată de DNA în anul 2017, iar acum a primit sentința definitivă în acest caz.

Avea antecedente

Marți, Curtea de Apel Târgu Mureş l-a condamnat pe artist la 2 ani de închisoare pentru complicitate la delapidare în formă continuată (26 de acte materiale), în legătură casierul Gârbu Petru, şi la un an, o lună și 10 zile de închisoare, pentru aceeaşi infracţiune, în legătură cu un al doilea casier, Bodor Zoltan (26 acte materiale).

„Potrivit portalului instanţei, întrucât Mircea Rusu a mai suferit o condamnare, pentru abuz în serviciu, pentru care era condamnat la un an şi 4 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, Curtea de Apel Târgu Mureş a contopit cele două pedepse de câte 2 ani închisoare aplicate în acest caz cu pedeapsa de un an şi 4 luni de închisoare. În acest sens, instanţa a decis că „aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 2 ani de închisoare, căreia îi adaugă un spor de un an, o lună şi 10 zile închisoare (reprezentând o treime din 3 ani şi 4 luni de închisoare) şi aplică inculpatului Mircea Rus pedeapsa principală rezultantă de 3 ani, o lună şi 10 zile închisoare, cu executare în detenţie”, explică Libertatea.ro.

Hotărârea este definitivă şi îl obligă pe fostul primar şi pe cei doi foşti casieri la restituirea sumelor către comuna Band.

Astfel, artistul trebuie să restituie circa 200.000 de lei primăriei Band.

„Obligă în solidar pe inculpaţii Gârbu Petru şi Rus Mircea să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 281.564 de lei (câte 140.782 de lei fiecare dintre inculpaţi), la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală. Obligă în solidar pe inculpaţii Bodor Zoltan şi Rus Mircea să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 105.963 de lei (câte 52.981,5 lei fiecare dintre inculpaţi), la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală”, se arată în dispozitivul hotărârii Curţii de Apel Târgu Mureş, citat de Libertatea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!