Reprezentanţii Companiei de Apă Oradea (CAO) şi cei ai Administraţiei Naţionale "Apele Române" prin Administraţia Bazinală de Apă Crişuri (ABA Crişuri ) au semnat luni, la sediul CAO, un protocol de colaborare cu valabilitate în perioada 7 martie - 31 decembrie 2011. Protocolul prevede implicarea partenerilor în campania "Apă pentru viaţă" care are ca scop informarea populaţiei asupra factorilor de poluare a apelor, conştientizarea riscurilor pe care le presupune o apă poluată, inducerea unui comportament adecvat faţă de apă şi implicarea în acţiuni de ecologizare a apei.

Baraje de pet-uri

Pasztor Sandor, directorul ABA Crişuri, a declarat că anul viitor protocolul va fi extins inclusiv la nivelul Hidroelectrica. "Hidroelectrica, la fel ca noi, gestionează cantităţi enorme de apă în zonele de munte şi are sute de tone de pet-uri care se adună în baraje. Este şi interesul lor ca zona să fie curată", a declarat directorul.

Pasztor Sandor a declarat că singurul motiv pentru care cursul Crişului Repede pe raza municipiului Oradea este relativ curat se datorează faptului că mizeriile se opresc în amonte. "Crişul Repede arată bine pe teritoriul municipiului Oradea pentru că toate pet-urile se opresc la baraje, dar dacă ne uităm pe Crişul Negru e plin de ele. La fiecare viitură ne cheamă colegii din Ungaria să ne arate ce mizerii aduce apa", a spus Pasztor.

"Povestea picăturii de apă"

Acţiunile din cadrul campaniei "Apă pentru viaţă" vor viza cel mai tânăr segment de populaţie. "Vom informa în primul rând copiii cu privire la importanţa unei ape curate, pentru că ei sunt viitorul şi pentru că prin informarea lor vom avea implicit efect asupra famiilor", a spus Aniko Kuntz, directorul economic al CAO.

Partenerii în proiect vor organiza în perioada 9 - 17 martie un concurs de pictură intitulat "Apă pentru localitatea mea" în care vor fi implicaţi 575 de copiii de la şcolile generale din localităţile Nojorid, Girişul de Criş, Tărian, Sântandrei, Oşorhei şi Sânmatin din Zona Metropolitană Oradea. Elevii vor viziona filmul "Povestea picăturii de apă" şi vor primi pe fiecare clasă un poster pe care vor realiza lucrări de pictură, versuri şi altele legate de importanţa apei.

Concurs de creaţie

Concomitent, în municipiul Oradea va fi lansat un concurs de creaţie dedicat preşcolarilor şi elevilor din clasele I - IV de la grădiniţele 19, 25 şi 29, respectiv de la şcolilele nr. 11, "Octavian Goga", "Dacia" şi Liceul Teologic Greco - Catolic.

Lucrările copiilor vor fi colectate până pe 17 martie urmând să fie premiate pe 22 martie de "Ziua Mondială a Apei" în cadrul unei expoziţii organizate în Sala Mare a Primăriei. Lucrările cele mai bune vor fi premiate cu cadouri, cupe şi diplome, iar toţi copiii implicaţi în acţiune vor fi răsplătiţi cu cadouri personalizate.