Cel de-al doilea aparat Real Time PCR pentru depistarea infectării cu coronavirus de care dispune Oradea a fost instalat joi într-un laborator al Spitalului Judeţean din incinta Maternităţii, urmând să fie operat de o echipă pregătită de medicul-şef al Laboratorului unităţii, dr. Marcela Bota.

"Aparatul a fost furnizat de Ministerul Sănătăţii şi poate analiza concomitent, într-o şarjă, 72 de probe biologice. A fost instalat ieri (n.r. – joi) într-un laborator al spitalului din incinta staţionarului III, special pregătit de acum aproape două săptămâni", au explicat BIHOREANULUI surse medico-sanitare.

Conform acestora, noul aparat va fi utilizat pentru efectuarea de teste începând de vineri seară, după încheierea instructajului membrilor echipelor de laboranţi.

Noul analizor va permite dublarea capacităţii de testare a Oradiei, în condiţiile în care oraşul a achiziţionat încă de acum o lună un aparat Real Time din donaţii de la companii şi asociaţii locale, cu o capacitate de procesare de 38 de probe biologice într-o serie. Conform declaraţiilor coordonatorului spitalelelor locale, dr. Gheorghe Carp, primul analizor, care funcţionează într-un laborator al Spitalului Municipal, va fi upgradat astfel încât să egaleze capacitatea de testare la nivelul celui de-al doilea, furnizat de Ministerul Sănătăţii.

Dublarea capacităţii de testare a Oradiei, într-o primă fază la aproximativ 400 de analize pe zi, permite aplicarea unei strategii deocamdată unice în ţară pentru prevenirea răspândirii pandemiei în judeţ, şi anume testarea comunitară.

Joi a avut loc o primă încercare de aplicare a acestei strategii, într-o colonie de romi din Vadu Crişului cu risc înalt de expunere la infectare, din ai cărei locuitori există pacienţi infectaţi internaţi la Spitalul Municipal din Oradea, însă cei aproape 500 de localnici au refuzat să le fie prelevate probe biologice de către o echipă formată din reprezentanţi ai DSP Bihor şi ai Spitalului Orăşenesc din Aleşd.

Totodată, majorarea capacităţii de testare va permite diminuarea numărului de persoane aflate în centrele de carantină din apropierea Oradiei, număr care vineri dimineaţă, la ora 8.30, era de 1.201 persoane, iar ulterior testarea extinsă a mai multor categorii de bihoreni.