Nu des pomenesc dosarele DNA numele unui jurnalist. Din când în când, auzim de câte unul care, angajat la vreun "mogul", ia bani de la politicieni şi afacerişti ori îi şantajează pentru a primi. Mai rar auzim de vreun jurnalist erou ori barem victimă...

În dosarul Kiss, DNA Oradea menţionează numele unei ziariste, Mariana Gavrilă (foto stânga), angajată la cotidianul Realitatea bihoreană în anii când baronul UDMR "trântea" pentru Selina vânzarea terenurilor fostelor unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Universităţii. Contextul e prezentat lapidar în rechizitoriu: în ziua când Kiss (foto dreapta) hotăra să renunţe la "perdeaua de fum" a asocierii cu o firmă din Ungaria despre care spusese iniţial că va construi 4.000 de locuinţe, anunţând totodată că va vinde terenurile, jurnalista l-a sunat pe patronul Selinei să-l descoase. Aflase "pe surse" că Rus era deja câştigătorul licitaţiei ce urma să fie organizată abia, hăt, peste câteva luni. La rându-i, Beni (cum îi spunea presa orădeană până a corijat-o DNA dându-i prenumele de inculpat, Beneamin) l-a sunat pe Kiss să-i spună că afacerea a transpirat, că-l luase la întrebări "Căprilă". Aşa-i zicea el, în zeflemea, ziaristei.

Restul rechizitoriului nu mai pomeneşte nimic despre "Căprilă". O fac eu, ca să ştiţi ce-a păţit, ce pot păţi în general jurnaliştii prinşi în războaie între politicieni şi afacerişti când "mogulii" sunt şi ei pe interes.

Ca mulţi alţi reporteri, Mariana Gavrilă relatase despre "Cartierul Kiss" crezând în el cu naivitate. "M-am şi înscris pe listele de aşteptare de la CJ", mi-a mărturisit zilele trecute ceea ce ştiam toţi încă de atunci. Doar şi eu am fost credul, recunosc. "Am prezentat ideea lui Kiss aproape laudativ. Normal, dacă ieşea, 4.000 de oameni s-ar fi bucurat. Puţin mai lipsea să mi se zică tonomat", povesteşte Mariana.

Nu după mult timp, însă, la fel ca alţii, inclusiv subsemnatul, s-a prins că şeful CJ blufa. Şi-a băgat nasul mai adânc în problemă, a mirosit duhoarea şi a început s-o descrie. Aşa a devenit "Căprilă". Patronii ziarului, fraţii Micula, aflaţi în conflict cu Kiss, au încurajat-o, aşa că s-a simţit liberă să continue, până într-o zi când... Când s-a trezit pe liber. Din ordinul lui Johnny Micula, explică ea.

Fraţii l-au "tocat" pe Kiss, inclusiv băgându-se la licitaţie, până când, brusc, au ajuns la mâna lui: voiau o aprobare pentru ca drumul judeţean Sudrigiu-Lazuri de Beiuş să nu mai treacă prin fabrica lor din Sudrigiu. La un chef de Sfântu’ Ion, Johnny Micula i-a cerut ajutorul lui Kiss, iar acesta i l-a promis. Cu o condiţie, una singură: s-o dea afară pe "Căprilă". Oameni de onoare, amândoi s-au ţinut de cuvânt: Micula şi-a concediat angajata, Kiss i-a rezolvat devierea drumului.  

Dacă Marianei îi pare rău? Da, zice ea, pentru că a rămas pe drumuri. Apoi s-a corectat: doar pentru naivitate. În rest, o ia ca pe o lecţie de viaţă, a cărei concluzie poate fi: "Nu crede în baroni nici când îţi fac daruri".

Citiţi şi articolul Luceferii hoţiei: Fostul şef al Consiliului Judeţean, Alexandru Kiss, a atribuit pe şpagă firmei Selina terenurile armatei