De peste doi ani, 850 tone de resturi de textile, plastic şi cauciuc zac la marginea satelor Ineu şi Vadu Crişului. Au fost aduse aici de Intrarom Service şi Gaz&Oil Gross Group, două firme controlate de o fostă ziaristă de casă a PSD, Georgeta Trifa, condamnată în trecut pentru înşelăciune, despre care BIHOREANUL avertiza încă din 2017 că importă gunoaie în tovărăşie cu italieni bănuiţi de relaţii cu gruparea mafiotă calabreză ’Ndrangheta. 

Ce se întâmpla cu gunoaiele s-a aflat abia în februarie 2020, când comisarii Gărzii de Mediu au descoperit depozitele clandestine ale firmelor, mascate sub baloţi de paie, precum şi actele cu care Trifa le-a importat. Cazul a ajuns subiect în presa internaţională, dar şi în ancheta procurorilor orădeni şi a poliţiştilor bihoreni din Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase. Investigaţiile recent finalizate au scos la iveală încă o afacere penală...

Bani din gunoaie

Gunoaiele aduse de firmele Georgetei Trifa provin din regiunile Toscana, Lombardia şi Emilia Romagna, ajungând în Bihor în 2018 şi 2019. "Deşeurile importate nu au fost valorificate în Italia, ţara de provenienţă, din cauza costurilor ridicate ale tehnologiilor şi a calităţii proaste a acestora. În schimb, pentru bani mult mai puţini, au fost trimise în România, o veritabilă groapă de gunoi", se explică în rechizitoriul cu care Parchetul Oradea a trimis cazul în faţa instanţei.

Potrivit actului transmis şi BIHOREANULUI sub o formă sumară, transporturile au intrat în ţară cu documente false potrivit cărora urmau să fie incinerate de firme din Chişinău şi Timişoara cu care, însă, firmele femeii nu aveau nicio înţelegere. "Nu exista niciun contract valabil de valorificare/recuperare, motiv pentru care acestea au refuzat primirea deşeurilor", scrie în rechizitoriu. Prin urmare, trebuiau returnate în Italia, doar că au fost depozitate în Bihor, în spaţii închiriate de firmele Georgetei Trifa, neautorizate pentru astfel de activităţi.

Percheziţii cu surprize

De transporturi s-a ocupat, printre alţii, orădeanul Adrian Florin Popa, menţionat în rechizitoriu şi pentru încă o combinaţie descoperită în timpul anchetei: comerţul clandestin cu Quickphos Up (fosfură de aluminiu), pesticid fumigant extrem de toxic, folosit în agricultură pentru gazarea insectelor şi a rozătoarelor, însă doar cu autorizaţie specială deoarece, în caz de inhalare, are efecte letale. De altfel, această substanţă a şi provocat în toamna lui 2018 decesul unei directoare adjuncte a Liceului Teoretic Nicolae Jiga din Tinca, Alina Ştiube. Or, firma lui Popa nu avea autorizaţia obligatorie.

Între clienţii acesteia, procurorii l-au identificat pe Iosif Ioan Pelak, un angajat al Vlasar Agro, firmă patronată de italianul Faustino Razza, care deţine cunoscuta moară din Bicaci. Omul era, însă, doar un intermediar, căci pesticidele ajungeau, de fapt, la italian, şi acesta un personaj controversat, anchetat în trecut pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi tăinuire, după ce cumpărase tractoare furate din străinătate. Ca să scape, italianul a restituit utilajele, iar în 2019 DIICOT a decis că "nu există un interes public în urmărirea faptelor" sale. 

Cu otrava în casă

Razza cumpăra pesticide pentru depozitele de cereale şi le lua "la negru", fiindcă nici el şi nici firma sa nu au autorizaţie să le manipuleze. Făcând-o, puteau provoca o tragedie. În timpul percheziţiilor care l-au vizat, procurorii au descoperit că ţinea otrăvurile fără nicio măsură de precauţie, pe o masă şi pe un dulap dintr-un garaj al firmei, într-o clădire unde se aflau şi locuinţele unor angajaţi. Ca atare, în final, împreună cu angajatul său, Iosif Ioan Pelak, şi cu Adrian Florin Popa, Faustino Razza a fost inculpat pentru trafic cu substanţe toxice, faptă pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani. 

Cât despre Georgeta Trifa, femeia care a umplut două sate cu gunoaie, aceasta şi una dintre firmele sale, Gaz&Oil Gross Group, vor fi judecate pentru constituirea unor depozite ilegale de deşeuri, infracţiune pedepsită cu închisoare între 3 şi 5 ani sau cu amendă. Cealaltă firmă a bihorencei, Intrarom Service, a scăpat pentru că a intrat în insolvenţă. 

Clientă veche

Trifa nu e la prima afacere penală, în urmă cu două decenii presa orădeană dezvăluind că gira datoriile unor prieteni cu bani primiţi de la PSD (pe atunci PDSR). După ce Jurnalul bihorean i-a dezvăluit combinaţia, Trifa a pozat în victimă şi s-a prezentat la sediul publicaţiei cerând un drept la replică, moment în care a fost reţinută fiindcă era dată în urmărire generală, în urma unei condamnări la 2 ani de închisoare pentru un credit girat cu acte fictive şi nereturnat. 

După ispăşirea pedepsei, femeia s-a apucat, după cum se vede, de importuri ilegale de gunoaie. Rămâne de văzut cât de "curată" va ieşi şi ea, dar şi complicii săi, din noua afacere...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!