Patru români şi un cetăţean maghiar care exploatau aparate electronice de jocuri de noroc în peste 200 de locaţii din 16 judeţe, inclusiv în Bihor, au fost trimişi în judecată, după ce au fost prinşi că au ascuns profitul obţinut dar şi că îi păcăleau pe jucători, modificând contoarele aparatelor. Doar în decurs de doi ani, profitul nedeclarat al grupării s-a ridicat la peste 1,5 milioane de lei. 

Anunţul a fost făcut, joi, de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, printr-un comunicat în legat de finalizarea cercetărilor şi trimiterea în judecată în stare de libertate a celor cinci inculpaţi pentru evaziune fiscală în formă continuată, respectiv, în cazul a trei dintre români, şi de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

"Frâne" la câştig

Potrivit informării, "capul" afacerii a fost cetăţeanul maghiar, asociat și administrator a trei societăți comerciale profilate pe organizarea de jocuri de noroc din Târgu Mureș și a uneia din județul Satu Mare, firme care exploatau un număr de 283 de aparate electronice de jocuri de noroc în peste 200 de locații din Bihor, Bacău, Brașov, Călărași, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Timiș, Vâlcea.

Pentru a-şi amplasa aparatele, firmele închiriau spații în incinta unor localuri publice, contra unei chirii de aproximativ 1.200 lei / lună, la care se adăuga şi o cotă parte de aproximativ 40%, din încasări. "Se făceau intervenții directe neautorizate asupra mecanismelor/sistemelor de contorizare ale aparatelor de joc în scopul diminuării sumelor declarate, înregistrate și impozitate ca venituri și colectarea fondurilor nesupuse fiscalizării", se explică în comunicat, precizându-se că, potrivit legislaţiei din domeniul jocurilor de noroc, orice intervenţie la aceste aparate se poate realiza doar în prezența reprezentanților Biroului Român de Metrologie Legală, care ulterior au obligativitatea legală de a le resigila.

În ce au constat intervenţiile? Aparatele erau "aranjate" să nu contorizeze toate jocurile dar şi să scadă rata de câștig. Pentru scopul din urmă modificările s-au făcut "prin instalarea unor dispozitive artizanale numite "frâne", care limitau câştigul obţinut un jucător, iar în situaţia în care totuşi se câştiga la un aparat un premiu mai consistent, acel premiu nu se achita".

Contabilitate "aranjată"

Indexurile aparatelor erau comunicate zilnic cetăţeanului maghiar de către şefii de săli. Acesta ţinea evidenţa tuturor câştigurilor şi hotăra sumele care să fie scoase ilegal din aparate şi nesupuse fiscalizării.

Pentru ţinerea corectă a evidenţei banilor sustraşi ilegal din aparatele de jocuri de noroc, acesta i-a dotat pe toţi angajaţii cu aparate fotografice pentru a-i aduce dovada indexului real al aparatelor de jocuri de noroc înainte de a umbla la acestea şi a le da înapoi sau anula punctele acumulate. Angajaţii erau obligaţi să facă fotografii şi după intervenţia la acestea pentru întocmirea unor evidenţe contabile corespunzătoare noilor indexuri, astfel încât să nu fie declarate toate veniturile realizate.

"De menţionat faptul că, pentru a justifica sumele de bani care sunt retrase din aparatele de jocuri, bani care erau însuşiţi fără să fie fiscalizaţi, la sfârşit de lună se întocmea câte o dispoziţie de plată către un jucător care ar fi câştigat respectiva sumă sau o dispoziție de plată globală", mai scrie în comunicat.

Paguba totală cauzată bugetului de stat, calculată pentru o perioadă de doar 2 ani, între 2015 şi 2016, este în sumă totală de 390.836,00 lei prin neînregistrarea şi nedeclararea unui profit în sumă de 1.574.869,00 lei.

Pe parcursul anchetei, 283 de aparate de jocuri de noroc au fost indisponibilizate, iar bunurile inculpaţilor, inclusiv unele situate pe teritoriul Ungariei, au fost puse sub sechestru. Dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului București.