Caravana autonomiei ajunge la Oradea. PPMT Bihor anunţat, marţi, că organizează pe 16 mai de la ora 18, în sala mare a Primăriei, o dezbatere publică pe tema regionalizării. Potrivit organizatorilor, la eveniment va lua parte şi jurnalistul Sabin Gherman, autorul manifestului "M-am săturat de România" din 1998.

"Aşteptăm la dezbatere pe fiecare persoană interesată de regionalizare şi federalism. Ne aşteptăm să fie sala plină. Va fi interesant să dezbatem despre autonomie cu un jurnalist de limbă română (n.r. Sabin Gherman) cu păreri atât de înnoitoare", a declarat Csomortanyi Istvan, preşedintele PPMT Bihor, în cadrul unei conferinţe de presă.

Proiectul de regionalizare promovat de PPMT prevede împărţirea administrativ-teritorială în 15 regiuni din care două, Crişana - Partium şi Ţinutul Secuiesc ca regiuni cu statul special şi zona Braşov, Ilfov şi Brăila - Galaţi ca regiuni metropolitane de sine stătătoare. Potrivit acestuia, zonele cu statut special vor avea un caracter biligv, iar, pe lângă autonomia regională şi fiscală, se vor bucura de autonomie culturală în sensul posibilităţii promovării propriilor valori şi editării de manuale.

"Dacă noi cerem o protecţie pentru maghiarii din Crişana, aceeaşi protecţie o cerem pentru românii din secuime. Dacă există o cultură dominantă numeric şi cultura minoritară luptă pentru supravieţuire, aceasta trebuie protejată", a spus Szilagyi Zsolt, vicepreşedintele PPMT.

Potrivit lui Szilagyi, ideile preluate de la liderii de opinie în cadrul "Caravanei autonomiei" vor fi preluate pentru a îmbunătăţi proiectul Legii cadru a regiunilor care va fi promovată de PPMT.

"La actuala caravană culegem toate opiniile, iar după finalizarea proiectului vom cere deputaţilor maghiari sau transilvăneni, români, să susţină la Parlament acest proiect. Avem speranţa să găsim parlamentari care să susţină proiectul. În cazul în care nu vom găsi avem posibilitatea să strângem 100.000 de semnături şi să depunem proiectul ca pe o iniţiativă civică", a spus vicepreşedintele PPMT.

"Caravana autonomiei" a debutat pe 10 mai şi cuprinde dezbateri pe tema reorganizării teritoriale a României organizate în 20 de oraşe din ţară.