Școlile din orașe au, adesea, laboratoare de științe sărace în dotări, iar la școli din mediul rural situația este mai jalnică: laboratoarele lipsesc cu desăvârșire. 30 de elevi din satul bihorean Călugări au avut ocazia să facă experimente de fizică și chimie, pentru prima oară, cu prilejul unui proiect derulat cu bani din Fondul Științescu Oradea al Fundației Comunitare.

Intitulat „Caravana Experimentelor”, proiectul este menit să le deschidă elevilor apetitul pentru știință, în condițiile în care școlile rurale n-au laboratoare practice de științe.

În acest context, 30 de elevi de la Școala Gimnazială nr. 1 Călugări au avut șansa să înțeleagă mai ușor concepte teoretice precum forța centrifugă, proprietățile apei calde sau reci, refracția și reflexia, stările de agregare și densitatea. În perioada următoare vor experimenta reacțiile chimice și alte teste cu forțe.

„Copiii au participat cu mult interes la experimentele care i-au ajutat să înțeleagă mai bine unele noțiuni de învățate la fizică sau chimie sau pe care le-au descoperit pentru prima dată, practic învățând prin descoperire alături de doamnele profesoare Todor Cristina și Bota Mădălina. Curiozitatea și dorința de cunoaștere i-au determinat să fie foarte receptivi, participând la activități interesante și relaxante în același timp, pe care cu siguranță nu le vor uita. Mulțumim pentru această oportunitate Asociației Educația te face mare și Fundației Comunitare Oradea”, a declarat directorul instituției de învățământ, Mihaela Țigan, citată într-un comunicat al inițiatorilor proiectului.

Caravana Experimentelor va ajunge la mai multe școli din Bihor. „Laboratoarele de fizică și chimie lipsesc cu desăvârșire din școlile de la sat. Este o șansă unică oferită acestor elevi. Dacă ne dorim tineri pasionați de științe, atunci trebuie să investim mai mult ȋn experimente de fizică și chimie. Ne-am propus ca prin proiectul „Caravana Experimentelor”, finanțat de Fundația Comunitară Oradea prin Fondul Științescu Oradea, să ajungem la cât mai mulți elevi, astfel ȋncât să le stârnim interesul pentru științe”, a spus Olivia Smădu, președinta Asociației „Educația te face mare”, care a inițiat acest proiect, ȋmpreună cu un grup de cadre didactice de la școală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!