Impresionantele care alegorice cu flori ale Carnavalului organizat de mai bine de o jumătate de secol la Debrețin vor ajunge, din nou, şi în Bihor. La fel ca în alţi ani, Oradea va avea un aranjament floral comun cu cel al oraşului din țara vecină.

Caravana va ajunge în municipiul de pe Crişul Repede în data de 21 august.

O zi mai târziu, carele alegorice vor porni spre nordul judeţului, traversând Biharia, Roşiori, Diosig, Ciocaia, Săcuieni, Cherechiu, Otomani, Tarcea,  Curtuişeni, Valea lui Mihai şi Şimian, după care se vor întoarce în Ungaria.

Caravana florilor se organizează la Debrețin încă din anul 1966, este unică în Europa şi e unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Ungaria.

Carele alegorice defilează în reședința judeţului Hajdu Bihar pe 20 august - zi în care Ungaria sărbătorește înființarea statului maghiar -, însă evenimentele prilejuite de această sărbătoare se întind pe parcursul întregii săptămâni.

Realizarea aranjamentelor durează săptămâni în șir, pentru decorarea carelor alegorice fiind folosite, anual, peste 3 milioane de flori. Unul dintre carele alegorice înfăţişează întotdeauna coroana regală a Sfântului Ștefan al Ungariei (Szent István király), primul rege creştin al maghiarilor, considerat întemeietorul Regatului Ungariei.

Din 2004, adică de două decenii, o parte a carelor alegorice din cadrul Carnavalului Florilor ajung şi în Bihor, în cadrul proiectului transfrontalier "Fereastră spre Europa", parteneriat între judeţele Bihor şi Hajdu Bihar.

Anul trecut, Caravana Florilor a staţionat în Piaţa Unirii (în foto):

În acest an, în Oradea, carele vor defila prin mai multe zone ale oraşului, însă programul pregătit de Asociaţia Visit Oradea nu este, încă, finalizat, după cum se arată într-o informare a UDMR Bihor, care a detaliat, însă, pe ore, traseul pe care îl va parcurge Caravana Florilor în judeţ, în organizarea Fundației Partium.

Concret, carele alegorice se vor opri, în 11 localităţi, şi vor staţiona câte 25 de minute, în următoarele locaţii: 

Ora 8.00 - Biharia, în fața sediului Postului de Poliţie

Ora 9:00 – Paleu, în fața sediului Primăriei;

Ora 10:00 – Roşiori;

Ora 11:00 – Diosig, în fața Castelului Zichy;

Ora 12:00 – Ciocaia, pe tronsonul stradal înainte de numărul 28;

Ora 13:00 – Săcuieni, în aleea de lângă Parcul central;

Ora 14:00 – Cherechiu, în fața sediului Primăriei;

Ora 15.00 – Otomani, în fața castelului Komaromi

Ora 16:00 - Tarcea, în fața sediului Primăriei;

Ora 17:00 – Curtuişeni, pe strada de lângă Biserica reformată;

Ora 18.00 – Valea lui Mihai, în Piaţa centrală;

Ora 19:00 – Şimian, în Parcul central.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!