Șoferii care au ajuns luni la benzinărie au început prost săptămâna: combustibilii s-au scumpit, din 1 iulie, după ce acciza a fost majorată. Carburanții s-au scumpit cu circa 45 de bani pe litru.

În Oradea, un litru de benzină standard costă luni aproape în orice stație, peste 7,5 lei, iar unul de motorină aproape 8 lei.

Conform Monitorului prețurilor, o aplicație a Consiliului Concurenței, la benzinăria Mol Decebal, din Oradea, un litru de benzină este 7,55 lei și unul de motorină 7,65 lei, la Rompetrol Bolcaș 7,50 lei/litru benzina și cu 10 bani mai scumpă motorina, la OMV Decebal 7,55 lei/litru benzina și 7,65 lei/litru motorina, iar la Socar 7,44 lei/l benzina și 7,54 lei/l motorina. 

La combustibili premium, prețurile sunt și mai mari: benzina costă aproximativ 8,10 lei/litru și motorina premium de la 8,10 lei în sus.

Aceasta este a doua majorare a combustibililor din 2024, după ce, la 1 ianuarie, din acelaşi motiv de politică fiscală, a avut loc o primă majorare a accizei la carburanți, iar benzina s-a scumpit cu 29 bani/l, iar motorina, cu 26 bani/l. 

Pentru 2023, Guvernul acordase o derogare prin care accizele la benzină şi motorină erau scutite de la indexarea cu rata inflaţiei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!