Centrul de Intervenţie Cardio-Vasculară minim invazivă Viva Anima, de la Spitalul Judeţean, a fost inaugurat vineri de autorităţile locale, alături de preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Cristian Buşoi. Astfel, pacienţii au, de acum, condiţii mai moderne şi posibilităţi de investigare mai avansate.

Practic, la etajul al II-lea al Spitalului Judeţean a fost complet modernizată şi dotată cu echipamente de ultimă generaţie Secţia de Cardiologie, compusă din noul Centru de Chirurgie Cardio-Vasculară minim invazivă şi un compartiment de terapie intensivă coronarieni, cu o capacitate de 12 paturi.

"Intenţia de realizare a acestui centru datează din 2007, dar proiectul a fost depus spre finanţare în 2009, iar acum este finalizat 100%, urmând ca din luna septembrie aici să facem toate tipurile de intervenţii cu două angiografe, inclusiv operaţii de by-pass şi pace-maker", a explicat managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp.

Potrivit acestuia, contrar aşteptărilor, cele mai solicitate linii de gardă la spital au fost nu cele de Ortopedie-Traumatologie, ci cele de Neurologie şi Cardiologie, iar datorită existenţei încă din 2007 a unui angiograf, achiziţionat la intervenţia fostului senator Cornel Popa, au putut fi salvate 2.800 de vieţi omeneşti.

Mii de vieţi salvate

"Până în urmă cu câţiva ani, aveam circa 500 de cazuri de infarcte miocardice pe an, iar mortalitatea era de 30, chiar 35%, dar în ultimii ani am coborât la 8-9%", a spus şi conferenţiarul dr. Katalin Babeş, coordonatorul compartimentului Terapie Intensivă Coronarieni.

Investiţia a fost realizată de Primăria Oradea în colaborare cu Universitatea din Debreţin (Ungaria) în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007-2013, în baza unui proiect în valoare de 2 milioane euro. Din acest total, suma de 1,8 milioane euro a revenit municipiului Oradea, 98% reprezentând finanţare nerambursabilă, iar 2%, adică 36.032 euro, contribuţie proprie a Primăriei.

În acelaşi proiect, pentru noul Centru de Cardiologie minim-invazivă Viva Anima de la Oradea au fost achiziţionate un al doilea angiograf, despre care managerul spitalului, dr. Gheorghe Carp, a afirmat că este "la cele mai pretenţioase standarde mondiale", un aparat EKG cardio, o masă de operaţii specială pentru cardiologie şi truse de instrumentar pentru intervenţiile cardiologice. De asemenea, au fost specializaţi la Universitatea din Debreţin 12 medici şi 30 de asistente din specializările cardiologie şi anestezie-terapie intensivă.

Din luna septembrie, după darea în funcţiune a Centrului, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea va funcţiona şi o linie separată de gardă pentru Cardiologie intervenţională, pe lângă cea de Cardiologie clasică.

"Bonus" pentru merituoşi

După inaugurare, preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Cristian Buşoi, a declarat că trebuie stimulate, prin contractele-cadru de finanţare a spitalelor, administraţiile locale care derulează investiţii în infrastructura sanitară a unităţilor spitaliceşti pe care le au în subordine. Şeful CNAS a avut numai cuvinte de laudă pentru politica Primăriei Oradea de a investi în spitale.

"O să discut cu domnul ministru Eugen Nicolăescu ca în anii următori să gândim în contractele-cadru de finanţare un mic bonus pentru acele unităţi sanitare care sunt susţinute de autorităţile locale în subordinea cărora se află. Atunci când o primărie sau un consiliu judeţean fac eforturi şi investesc din fonduri europene şi din bugetele proprii, este corect ca şi sistemul de asigurări de sănătate, Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, prin casele judeţene, să stimuleze aceste investiţii, să susţină printr-un sprijin financiar actul medical care se face în condiţii foarte bune. Şi cred că, găsind o astfel de modalitate, putem încuraja şi alte primării, şi alte consilii judeţene, să acorde mai multă atenţie sănătăţii, aşa cum în cazul Oradiei se întâmplă cu primăria", a declarat preşedintele CNAS, Cristian Buşoi.