Bihoreni din mai multe localităţi, inclusiv din Oradea, au mers, sâmbătă, în prima parte a zilei, pe terenul de sport din comuna Borş, unde a avut loc - după ce n-a primit undă verde în Oradea - Carnavalului Florilor, ediţia de anul acesta fiind una restrânsă din cauza pandemiei de Covid-19, cu doar trei care alegorice şi câteva momente artistice. Organizarea a fost una bună, mai mulţi voluntari supraveghind ca participanţii să poate măşti şi să nu se înghesuie.

Cu restricţii

Carnavalul Florilor este un eveniment cunoscut al oraşului Debreţin din Ungaria, constând într-o paradă cu care alegorice realizate cu migală din flori. De mai mulţi ani, festivalul ajunge şi în Bihor, printr-un parteneriat între autorităţile din cele două ţări. 

Anul acesta, însă, Carnavalul Florilor n-a primit permisiunea să fie organizat pe domeniul public al Oradiei, dată fiind răspândirea virusului Covid-19. Aşadar, CJ Bihor a decis să-l ţină în Borş, pe terenul de fotbal, într-o formă restrânsă. 

Vizitatorii au fost obligaţi să poarte măşti pe toată durata şederii şi să respecte distanţarea socială, iar în mai multe zone de pe teren puteau găsi dezinfectant, mănuşi şi măşti. De asemenea intrarea, s-a făcut printr-o singură poartă, iar cei care doreau să plece erau îndrumaţi spre celălalt capăt al terenului.

"Mă bucur că are loc şi anul acesta. Iniţial mi-a fost frică să vin pentru că nu ştiam câtă lume va fi, dar totul este foarte bine organizat", a spus Flavia, o tânără orădeancă. 

Carele alegorice - trei la număr - au putut fi admirate începând cu ora 10, ele fiind aşezate la ieşirea de pe terenul de fotbal. Fiecare car a fost delimitat şi supravegheat, astfel încât să nu se creeze aglomeraţii. "Deşi scrie pe fiecare portiţă, noi le explicăm şi pe unde trebuie să intre şi să iasă şi ne asigurăm că nu sunt prea mulţi oameni. Nu lăsăm mai mulţi de 10-15", a spus Noemi Andrei, una dintre voluntare. 

Primul car a fost cel cu coroana Sfântului Ştefan, care se realizează în fiecare an la Carnavalul Florilor din Debreţin, urmat de unul realizat în comun de judeţele Bihor şi Hajdú-Bihar, care îl înfăţişează pe Sfântul Ladislau. Ultimul car a fost, însă, preferatul copiilor, căci reprezenta o vulpe dintr-un desen animat maghiar care îşi face selfie.

Spectacole cu distanţare

De cealaltă parte a terenului a fost amenajată o mică scenă, unde au avut loc mai multe momente artistice, iar în faţa ei au fost puse mai multe bănci pentru spectatori, însă respectându-se o anumită distanţă.

Cei prezenţi au putut vedea de la ora 10.30 spectacolele Ansamblului de dans popular Galagonya din Borş, Ansamblului Crişana şi Ansamblului de dans profesionist Nagyvárad. Apoi, după ora 12, pe scenă au urcat mai multe majoretele de la Mystique & Angels, urmate de trupa de dans modern Sunshine. Sărbătoarea s-a încheiat cu un concert Tóth Andi de la ora 13, o tânără care s-a născut în Oradea şi care, în urmă cu mai mulţi ani, a câştigat emisiunea X Factor Ungaria.

Pe de altă parte, toţi care au ajuns la eveniment au primit câte o caserolă cu tortul Bihorului, delicatesă care a fost preparată şi în ediţia de anul trecut a carnavalului. 

La ora 14, carele alegorice au pornit spre Valea lui Mihai, iar în drum vor opri în mai multe localităţi. "Tot la oră fixă ne vom opri în Biharia, Tămăşeu, Roşiori, Diosig, Săcuieni, Adoni şi Tarcea", a spus Szabó József, preşedintele Agenţia de Management al Destinaţiei din cadrul Consiliului Judeţean Bihor.

Duminică, carele vor staţiona pe strada Republicii din Valea lui Mihai, unde vor avea loc şi festivităţi dedicate împlinirii a 750 de ani de la atestarea documentară a localităţii.