După ce şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Virgil Blage, a relatat că la Colegiul Tehnic "Unirea" din Ştei s-au produs mai multe nereguli în timpul Bacalaureatului, care îi provoacă nişte suspiciuni în ceea ce privește corectitudinea elevilor, directorul Lucian Cernea a respins vehement orice acuzaţie că în această şcoală s-ar fi orchestrat o fraudare a examenului.

Mai mult, Cernea îl acuză pe Blage că minte şi denigrează intenţionat şcoala, doar pentru a-şi răzbuna un cumnat, care a fost angajat ca instructor auto în acest colegiu.

Avarii, nu sabotaj

După ce, într-o conferinţă de presă susţinuă luni, şeful IŞJ Bihor, Virgil Blage, a declarat că are suspiciuni privind organizarea Bacalaureatului la Colegiul "Unirea" din Ştei, unde apa şi energia electrică s-au întrerupt suspect, printr-un drept la replică transmis marţi BIHOREANULUI, directorul Colegiului, Lucian Cernea a spus că nu a fost niciun sabotaj.

Potrivit acestuia, pana de curent a vizat tot Şteiul şi a durat doar circa 5 minute. "La noi în şcoală ajunseseră două generatoare de curent, unul la ora 8.39, altul la 8.45. Astfel nu a fost periclitat examenul de bacalaureat în niciun fel, mai ales că laptopurile prin care se asigură monitorizarea video au autonomie de aproximativ o oră de înregistrare audio-video", a transmis Cernea.

Ulterior, într-o discuţie telefonică cu reporterul BIHOREANULUI, directorul a recunoscut că generatoarele au ajuns în şcoală tocmai la solicitarea lui Blage, dar a spus că lipsa lor nu a afectat examenul. "În toate sălile în care am avut candidaţi, sistemul de supraveghere a funcţionat", a precizat Cernea.

Despre întreruperea furnizării de apă, directorul a spus că Blage a minţit când le-a spus jurnaliştilor că administratorul a recunoscut că ar fi oprit apa. "De sâmbătă seară până luni, în şcoală nu a mai intrat nimeni, se poate vedea pe imaginile camerelor de supraveghere. Administratorul a fost plecat la ţară, nici vorbă să fi făcut aşa ceva", a declarat Cernea.

Profesorul crede că întreruperea furnizării apei a avut legătură cu o avarie la reţeaua din Ştei, care în ultima vreme a mai provocat o presiune redusă în alimentarea locuitorilor.

Răspuns cu acuzaţii

Directorul Colegiului "Unirea" neagă vehement şi că a trimis şoferul la şcoală, în ziua examenelor, spunând că, din contră, acesta a fost chemat de preşedinta comisiei de Bacalaureat, "ca să monteze benzile de delimitare din curte, deoarece acestea nu au putut fi montate în zilele precedente, din cauza condiţiilor meteo care ar fi dus la deteriorarea lor până în ziua examenului".

Directorul sugerează însă că de fapt comisia de Bacalaureat a încălcat metodologia de examen, pentru că, în timp ce toţi angajaţii şcolii ştiau că nu au voie să intre în incinta unităţii de învăţământ, un profesor de religie al colegiului, Gheorghe Drăgan, a fost chemat chiar de comisie, pentru a monitoriza sistemul audio-video.

Calcul greşit

Cât despre faptul că a taxat dublu candidaţii care au epuizat deja cele două examinări gratuite în cadrul Bacalaureatului, mai precis cu 118 lei în loc de 59 de lei, Cernea susţine că greşeala a fost cauzată de faptul că Inspectoratul Şcolar nu i-a transmis nicio adresă oficială despre aceast cuantum, ci doar un mesaj pe WhatsApp, şi acela tardiv, după ce deja Consiliul de Administraţie al şcolii aprobase suma de 118 lei/probă.

Confuzia a fost creată de faptul că Ministerul Educaţiei a stabilit suma pentru examinarea completă în sesiunea de Bacalaureat, la 354 de lei. Puţini absolvenţi susţin însă toate probele, majoritatea având de dat un examen sau două, la care n-au luat notă de trecere. Aşa că ei nu trebuie să plătească o sesiune întreagă, ci doar examenele pe care le susţin. Pentru a obţine costul pe examen, şcoala trebuia să împartă cei 354 de lei la şase (Bacalaureatul având trei probe de competenţe şi trei examene scrise) şi să încaseze câte 59 de lei pe examen.

La Colegiul "Unirea", însă, suma de 354 de lei a fost împărţită doar la trei, echivalentul probelor scrise, aşa că fiecare candidat a plătit câte 118 lei pe examen.

O vendetă personală?

Cernea susţine că în Colegiul "Unirea" nu a fost o tentativă organizată de fraudă a examenelor, că absolvenţii au respectat regulile "cu stricteţe" şi că Blage denigrează pe nedrept colegiul. "Sunt nişte aberaţii şi minciuni acuzaţiile care mi se aduc. Pur şi simplu ne-a denigrat, ne-a făcut troacă de porci", a spus directorul.

Întrebat de BIHOREANUL de ce ar minţi şeful IŞJ Bihor cu privire la situaţia găsită la colegiul pe care îl conduce el, Cernea a dat un răspuns surprinzător, spunând că este victima unei răzbunări.

"Domnul Blage are ceva personal cu mine. Cumnatul lui a lucrat maistru instructor la noi în şcoală, la plata cu ora. În pandemie, neavând voie să ţină ore de condus, el, firesc, n-a fost plătit. S-a supărat şi a ameninţat cu multe, înainte ca domnul Blage să fie inspector general. Acum a prins conjunctura şi încearcă să mă detroneze. Vă spun, directorii vor fi „evaporaţi” politic", a declarat Cernea BIHOREANULUI. Directorul a recunoscut că el este membru PSD, partid în care s-a înscris în 2017, după ce a câştigat concursul pentru şefia Colegiului.

Cernea pretinde însă că nu se va lăsa intimidat. "Am avut şi azi (n.r. marţi) o discuţie telefonică cu domnul Blage, m-a ameninţat cu comisia de etică. Dar pe mine nu mă sperie. I-am spus că dacă mă va demite, nu mă las, ne vedem în instanţă", a mai spus profesorul.