Colegiul Tehnic "Unirea" din Ştei, şcoala unde în 2015 examenul de Bacalaureat a fost masiv fraudat, cu larga complicitate a profesorilor, este iar în centrul unor verificări, după ce inspectorul şcolar general Virgil Blage a sesizat unele incidente suspecte.
Într-o conferinţă de presă susţinută luni, şeful IŞJ Bihor a confirmat că a cerut explicaţii scrise directorului Colegiului, Lucian Cernea.
Fără soluţii de rezervă
Precizând că nu are nicio dovadă de fraudare a examenului, ci deocamdată doar caută răspunsuri, Blage a spus că a văzut cu ochii lui neregulile din Colegiul "Unirea", deoarece a fost acolo, în inspecţie, în timpul Bacalaureatului.
"Cu toate că am solicitat în mod expres tuturor şcolilor existenţa unui generator electric, pentru situaţii de intemperii, aţi văzut că au şi fost, această şcoală în ziua examenului nu a avut. Eu am solicitat de la Primărie şi de la Electrica un generator. Nu întâmplător la proba de limba română în tot Şteiul s-a luat curentul", a declarat Blage.
Pana de curent a dus – cum altfel – la oprirea sistemului de înregistrare video din câteva săli.
Sabotaj din interior
În plus, şcoala n-a avut nici apă, dar, culmea, doar la toaletele dedicate elevilor. "Cu bună ştiinţă, apa de la toaletele de la etajul 1 şi 2 a fost oprită. N-am avut apă decât la sala comisiei. Oare de ce? Ca să nu putem intra în toalete, să vedem. Candidaţii cum s-au putut spăla pe mâini, după ce au fost la toaletă? Preşedintele comisiei a verificat sâmbătă seară şi era apă, luni nu mai era. Administratorul a închis el apa spunând că nu ştiu ce pană a avut, dar dacă aşa era situaţia, trebuia să vină cu un instalator şi o rezolva în cinci minute", a declarat Blage.
Acesta ia în calcul ca furnizarea apei să fi fost sistată pentru ca elevii să-şi poată dosi în baie fiţuici sau telefoane, iar profesorii să nu intre acolo, din pricina mirosurilor neplăcute. "Dvs aţi intra într-o toaletă fără apă?", a declarat Blage.
Nici ce să copieze nu ştiu!
Suspiciunea inspectorului şef este alimentată de faptul că, la examenul de limba română, un candidat care s-a cerut la baie s-a întors cu un iPhone 8 ascuns în pantof, sub talpă.
"El a venit de la toaletă şchiopătând şi cu şiretul desfăcut, de aceea cei care supravegheau au ajuns la concluzia că are ceva ascuns. În plus, asta e partea distractivă: când a fost solicitat să prezinte şi alte lucruri, dacă mai are la el, a scos o crestomaţie pitic pentru limba şi literatura română clasele V-VIII, Atenţie, el era la Bacalaureat! L-am întrebat: ţi-ai luat haina cu care ai dat Evaluarea Naţională sau ai confundat examenul?", a spus inspectorul şcolar general.
În plus, şeful IŞJ a mai depistat o neregulă la "Unirea": şoferul şcolii verifica candidaţii la intrare! "La aceeaşi şcoală, pe lângă portar, şoferul instituţiei făcea ordine. În ce calitate, nu ştiu. L-am întrebat: cine te-a trimis pe dumneata aici? Mi-a spus că domnul director. Stătea la uşă şi vedea cine intră, cine iese, în condiţiile în care aveau om de pază", a mai spus Blage.
De asemenea, inspectorul şcolar general a mai observat că la această şcoală, candidaţii din promoţiile anterioare, care au susţinut deja de două ori Bacalaureatul şi trebuie să plătească pentru examinare, au fost taxaţi dublu. Mai precis, în loc să plătească 59 lei pe probă, aşa cum a impus Ministerul Educaţiei, au plătit 118 lei pe examen. "Pe chitanţă, e adevărat, dar după un calcul greşit", a precizat Blage.
Toate aceste probleme va trebui să le lămurească acum directorul Lucian Cernea, chemat de inspectorul general la Oradea.
Bacalaureat fraudat
Colegiul Tehnic "Unirea" din Ştei a fost în centrul unui scandal naţional în 2015, când s-a depistat că în aproape toate sălile de examen din această şcoală candidaţii au copiat pe rupte.
Situaţia a fost depistată după ce un profesor corector a reclamat la Ministerul Educaţiei că majoritatea candidaţilor din această şcoală au făcut aceeaşi greşeală, la proba la matematică. În urma sesizării, s-au verificat imaginile surprinse de camerele de filmat din săli şi s-a văzut că în 10 din cele 14 săli supraveghetorii le-au permis elevilor să vorbească între ei, să-şi paseze fiţuici, ba chiar unii dintre ei i-au şi ajutat!
Urmarea? După ce şi-au aflat şi notele de la Bac, 108 candidaţi au fost eliminaţi, trezindu-se astfel cu mediile anulate. Printre victime s-a numărat şi şefa de promoţie a şcolii. Drastic sancţionaţi, unii dintre elevi au dat în judecată Inspectoratul Şcolar.
Ca să stabilească dacă au sau nu dreptate, judecatorii au vizionat înregistrările surprinse pe camerele de filmat, aşa că cei pe care i-au văzut că au copiat au pierdut procesele. Judecătorii au admis cererile celor pe care i-au văzut că nu au copiat, aşa că şcoala a trebuit să le elibereze diplomele de Bacalaureat. Aceştia din urmă însă nu au fost mulţi la număr.
În urma acelui scandal, şeful IŞJ Bihor de-atunci, Nicolae Avram, a fost înlocuit în funcţie cu colegul său de partid, Alin Novac Iuhas. Profesorii care i-au ajutat pe elevi să fraudeze examenul au fost la rândul lor sancţionaţi: 9 au fost daţi afară, iar 18 au avut salarii diminuate.