În cadrul tratamentului diabetului zaharat de tip 2, un loc important este ocupat de măsurile de prevenire a complicațiilor. Hiperglicemia cronică duce la modificări ale pereților vaselor sanguine, afectând astfel multiple organe.

Arterele mari (arterele inimii, cele de la nivelul gâtului sau cele ale membrelor inferioare), dar și arterele mai mici (cele de la nivelul ochilor sau rinichilor) pot fi afectate de procesul de ateroscleroză. De asemenea pot fi afectați și nervii periferici. Diabetul reprezintă un factor de risc cardiovascular și renal, iar complicațiile renale reprezintă în plus un risc de complicații cardiace.

ATENȚIE!

Complicațiile diabetului pot apărea după mai mulți ani, fără existența unor simptome particulare. De aceea este indispensabilă supravegherea medicală și examenele periodice de depistare a eventualelor complicații sau pentru a limita agravarea celor existente. Pentru limitarea riscului de complicații sunt necesare condiții importante: normalizarea glicemiei, controlul tensiunii arteriale și eliminarea factorilor care o pot influența, reducerea colesterolului, iar în cazul fumătorilor, oprirea fumatului.

De asemenea este recomandată vaccinarea sezonieră contra gripei, contra infecției cu Pneumococ și eventual contra tusei convulsive. În Franța, de exemplu, se recomandă și vaccinarea împotriva zonei-zoster și COVID-19, deoarece diabetul poate agrava aceste afecțiuni, iar acestea pot agrava la rândul lor diabetul. Pacienții vor fi preveniți ca, în cazul apariției unor anumite semne sau simptome, să se adreseze urgent medicului. Apariția unei leziuni anormale la nivelul pielii, o rană care nu se vindecă în mod normal și se suprainfectează rapid, de asemenea o cicatrizare lentă a unei plăgi, diminuarea sensibilității la nivelul tălpilor picioarelor, infecții genitale frecvente, o durere la nivelul gambelor în timpul mersului, sunt unele dintre principalele semne că diabetul este dezechilibrat.

REȚINEȚI!

Cele mai importante complicații ale diabetului zaharat sunt: accidentul vascular cerebral (prin afectarea arterelor gâtului), retinopatia diabetică (prin afectarea retinei, putându-se ajunge la pierderea vederii), paradontoza (afectarea gingiilor prin infecții și inflamații, cu risc de pierdere a dinților), nefropatia diabetică (prin afectarea arterelor renale și apariția insuficienței renale cronice care poate duce la dializă), bolile coronariene (prin afectarea vaselor coronariene și riscul de infarct miocardic), neuropatia diabetică periferică (prin afectarea nervilor mâinilor și picioarelor, ducând la dureri locale și pierderea sensibilității) și arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare (dureri spontane sau în timpul mersului, plăgi frecvente care se cicatrizează lent).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!