După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului.

De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.

ATENȚIE!

Bolnavul poate prezenta unele simptome specifice diabetului sau complicații, cum ar fi urinarea frecventă și abundentă, setea excesivă și uneori pierderea în greutate. Actualmente există medicamente performante pentru diabetul zaharat și pentru prevenirea complicațiilor.

Este foarte importantă urmarea cu strictețe a tratamentului prescris și în niciun caz întreruperea sa fără avizul medicului.

Consultația medicală periodică constă în examenul clinic, măsurare tensiunii arteriale și a greutății, urmărirea parametrilor biologici sanguini specifici și recomandări pentru examinări complementare și anume: controlul periodic oftalmologic, cardiologic, neurologic, stomatologic și podologic (examinarea modificărilor patologice de la nivelul piciorului).

REȚINEȚI!

În cazul în care tratamentul igieno-dietetic nu mai permite scăderea glicemiei, medicul vă va prescrie medicamente antidiabetice, care în ultimii ani au devenit tot mai performante.

Tratamentul este personalizat în funcție de alte boli asociate sau complicații, existând tratamente în caz de obezitate, insuficiență cardiacă sau insuficiență renală în cadrul diabetului.

De asemenea, se vor utiliza și alte medicamente, de exemplu pentru normalizarea tensiunii, în cazul hipertensiunii arteriale, sau care scad colesterolul sanguin și trigliceridele, în caz de dislipidemii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!