Centrul Oradiei se va umple de culoare miercuri dimineața, odată cu sosirea unora dintre carele alegorice de la Carnavalul Florilor din Debrețin. Evenimentul, parte a Zilelor Culturii Maghiare, va aduce în Piața Unirii patru dintre cele 12 care alegorice care au defilat marți în orașul maghiar.

Acestea vor fi expuse între orele 10 şi 19, iar orădenii şi turiştii vor avea ocazia să admire aranjamente florale spectaculoase.

Doi reprezentanţi ai municipiului Oradea, viceprimărița Antonia Nica şi Zatykó Gyula, consilier al primarului Florin Birta, au fost prezenţi la parada tradițională din Debrețin, care a avut loc marţi, 20 august. 

Conform unui comunicat transmis de reprezentanţii Primăriei Oradea, în cadrul evenimentului au fost prezentate şi 23 de grupuri artistice, inclusiv trupe de dansatori, acrobaţi şi majorete din diverse ţări, printre care Franţa, Italia, Portugalia şi Senegal.

Parada din Debrețin a fost deschisă de un car care simbolizează Coroana Sfântului Ştefan şi stema Ungariei, urmat de alte care spectaculoase, inclusiv unul comun al oraşelor Oradea şi Debrețin, decorat cu un nufăr și cu libelule, toate realizate din mii de flori. 

Carnavalul Florilor din orașul de peste graniță este un eveniment cu tradiţie, care atrage mii de spectatori şi include, pe lângă paradă, o serie de manifestări culturale, artistice şi sportive. 

După ce vor poposi la Oradea, cele patru care alegorice vor trece o zi mai târziu, joi, prin Biharia, Roşiori, Diosig, Ciocaia, Săcuieni, Cherechiu, Otomani, Tarcea, Curtuişeni, Valea lui Mihai şi Şimian, după care se vor întoarce în Ungaria.

Ediţia din 2024 a Zilelor Culturii Maghiare are loc în perioada 20-21 august în Oradea şi include o varietate de activităţi culturale şi artistice. Printre acestea se numără spectacole de dans susţinute de ansambluri renumite din Oradea, Berettyóújfalu, Debreţin şi Budapesta, un târg de produse agricole şi de artizanat, un spectacol de teatru, o ceremonie de sfinţire a pâinii, dar şi defilarea carelor alegorice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!