Asociația Caritas Catolica din Oradea va îngriji gratuit la domiciliu, timp de trei ani, 180 de bătrâni bihoreni printr-un proiect european în valoare de 2,8 milioane lei.

Pentru cei bătrâni și slabi...

Proiectul vizează, printre altele, suplimentarea numărului de beneficiari de servicii sociale ai asociației, cu accent pe persoanele în vârstă.

„Grupul țintă reprezintă 180 de persoane vârstnice de peste 65 de ani aflate în situații de dependență și în risc de excluziune socială din județul Bihor care vor beneficia de servicii de îngrijire la domiciliu gratuite, respectiv 15 angajați care au primit o instruire profesională de 360 ore în domeniul îngrijirii”, se menționează într-un comunicat transmis joi de reprezentanții asociației cu ocazia deschiderii proiectului.

Cei 180 de vârstnici, care urmează să fie selectați, vor proveni din localități precum Oradea, Marghita, Oșorhei, Sălacea și Săcueni.

Ajutați de două ori

Tot în cadrul proiectului se vor achiziționa echipamente și sisteme IT care vor permite emiterea documentelor și evidențierea beneficiarilor în format digital lucru care va reduce timpul de lucru și cantitatea de hârtie folosită.

„Beneficiarii Caritasului primesc de două ori: în primul rând primesc asistența medicală, dar la fel de important este că primesc și acea apropiere umană de care au nevoie în suferința lor. Atenția și timpul acordat de angajații Caritas contează enorm de mult în viața acestor oameni”, a declarat joi, la deschiderea proiectului, episcop diecezan romano-catolic, László Böcskei.

Potrivit reprezentanților asociației finanțarea europeană va veni în ajutorul Caritas Catolica acoperind atât cheltuielile salariale cât și cele cu consumabilele folosite de îngrijitori sau cele cu îngrijirea în sine.

La domiciliul pacienților...

Toate serviciile vor fi prestate, gratuit, le domiciliul beneficiarilor.

„Activitatea se desfășoară la domiciliul pacienților și constă în servicii de natură medicală: efectuarea oricărui tip de tratament medical prescris de medic, ca de exemplu: injecții și perfuzii, pansamente de toate tipurile, mobilizare și masaj, recoltări produse biologice, sondaje vezicale, spălături, etc. Respectiv servicii de bază și suport: igienă personală, alimentație sau ajutor în alimentație, schimbarea scutecului, plata facturilor, cumpărături, procurare de medicamente, inițierea familiilor în tehnicile de îngrijire pentru a ajuta adaptarea la o nouă situație și altele”, a explicat coordonatorul programului de îngrijire la domiciliu, Anca Toth (foto).

Persoanele interesate pot contacta Centrul de Îngrijire la Domiciliu Caritas Catolica la numărul de telefon 0259.470.013 sau la sediul din strada Spartacus 31A de luni până vineri între orele 8-16.