Săptămâna trecută, procurorii Parchetului Bihor au anunţat trimiterea în judecată a unei foste angajate a Băncii Cooperatiste Dacia. În vârstă de 50 de ani şi originară din comuna Cefa, Mariana Sferle e acuzată că a înşelat  76 de localnici cărora le-a luat banii sub pretextul că le deschide depozite bancare cu dobânzi promoţionale, de până la 80%, şi pe care i-a lăsat cu ochii-n soare.

BIHOREANUL a aflat că, în prima fază, femeia a luat banii consătenilor ca să-şi rotunjească veniturile, dar ulterior a creat un adevărat circuit financiar paralel, ademenind noi şi noi victime, din banii cărora să îşi poată despăgubi "clienţii" mai vechi. Asta până în 2011, când a fost prinsă, iar caruselul s-a oprit brusc...

Promoţii la bancă!

Primele ţepe date de Mariana Sferle sunt din 2006, a relatat BIHOREANULUI procurorul Cristian Ardelean, cel care a efectuat cercetările în caz. Ca să nu bată la ochi, femeia elibera contracte şi chitanţe credulilor cărora le promitea dobânzi uriaşe pentru depunerile lor la Banca Cooperatistă Dacia, însă a folosit formulare vechi, scoase din uz. Datele deponenţilor şi sumele încasate de la aceştia nu le mai trecea în sistemul informatic al băncii, iar banii îi ducea acasă, împreună cu copiile contractelor încheiate, pe care mai apoi le distrugea.

"Când unul dintre clienţi voia să facă o nouă depunere, Mariana Sferle îi întocmea un nou contract, ori, dacă nu avea la îndemână, îi cerea contractul vechi, pe care înlocuia suma iniţială, adăugând dobânda pe care a promis-o şi care i s-ar fi cuvenit omului până la acel moment, plus cea pentru noua depunere", explică procurorul.

Vânătoare de fraieri

Dacă în primele luni funcţionara a recurs la furăciuni doar ca să-şi completeze veniturile, la scară redusă, ulterior şi-a căutat noi şi noi clienţi ca să-i poată plăti pe cei din urmă, ajungând să creeze un adevărat carusel financiar croit după modelul celebrului Caritas. Oamenii erau ameţiţi cu dobânzi "promoţionale", de până la 80% pe an, care erau valabile însă doar pentru cei "aleşi", pentru clienţi favorizaţi în funcţie de sumele depuse şi de fidelitatea lor faţă de circuit.

Ca să poată beneficia de dobânzile preferenţiale, oamenii trebuiau să fie discreţi, să depună şi să ridice bani doar prin intermediul Marianei Sferle, şi să vină la sediul unităţii numai după ce sunau în prealabil, ca să nu se nimerească cu alte persoane în incinta unităţii, în acest caz fiind sfătuiţi să plece şi să revină doar în momentul în care ceilalţi plecau.

Victimele erau agăţate mai ales din rândul localnicilor reveniţi de la muncă din străinătate şi dintre cei care vânduseră diverse bunuri şi aveau bani "la saltea". Până la un punct, căci din 2010, după cum spune Ardelean, Sferle n-a mai ales, luând bani chiar şi de la persoane cu handicap şi de la familii care avuseseră decese în familie şi despre care ştia că primiseră ajutoare de înmormântare.

Stop joc

Deşi pare greu de crezut, sarabanda înşelăciunilor s-a întins pe mai bine de cinci ani, timp în care escroaca a reuşit să atragă 76 de creduli, fără ca aceştia măcar să-şi pună problema că erau înşelaţi. Cu toate că ar fi avut indicii, căci de multe ori femeia "încheia" contracte şi restituia bani la domiciliul clientului sau chiar pe stradă, din plasă sau din poşetă, unde, zicea ea, "banii sunt mai în siguranţă decât în seif".

A fost prinsă abia în 2011, de către contabila şefă a Băncii, Szilagyi Beatris, care a intrat la bănuieli după o discuţie avută cu un localnic din Cefa, care se lăuda că în comuna lor unitatea practica dobânzi mult mai bune decât la Oradea. "Căutându-l în baza de date, contabila a descoperit că persoana nu era înregistrată în lista cu clienţii, motiv pentru care i-a cerut contractul. Aşa a descoperit că era un fals, adică un formular scos din uz, obţinut prin xerocopiere şi completat cu mâna, în condiţiile în care în mod normal toate se completează la calculator, singurele menţiuni olografe fiind semnăturile", povesteşte procurorul Ardelean.

Dată pe mâna Parchetului, Mariana Sferle a fost trimisă în judecată, iar cei 76 de localnici din Cefa păgubiţi cer acum ca, pe lângă sumele depuse iniţial, să li se plătească şi dobânzile promise, în total peste 1,6 milioane lei. Anchetatorii au instituit deja sechestru asigurator pe casa şi cele două terenuri pe care fosta funcţionară le are în proprietate, însă cum acestea au fost evaluate doar la 40.000 euro, valoarea lor nu va acoperi paguba oamenilor. Motiv pentru care cei mai mulţi vor rămâne fără niciun ban, victime ale unei escroace, dar şi ale propriei lor naivităţi...