Consiliul Judeţean Bihor a pus capăt, marţi, unei bizarerii începute în urmă cu un an şi jumătate, validând mandatul de consilier judeţean al doctoriţei Carmen Pantiş, reprezentantă a PNL, care ia locul, astfel, colegului de partid Dacian Foncea, demisionar în martie 2018, când a preferat să devină manager al Spitalului Municipal din Oradea în urma promovării concursului organizat de Primărie.

Din acel moment, conform legii, întrucât era următoarea pe lista de candidaţi a PNL la alegerile locale din iunie 2016, Carmen Pantiş trebuia să preia mandatul vacantat de Foncea, însă la fiecare şedinţă a CJ, cei 18 reprezentanţii PSD, UDMR şi ALDE s-au opus, ca "răzbunare" pentru că şi cei 17 exponenţi ai PNL se opuseseră validării mandatului de consilier al salontanului Alexandru Szatmari, supleantul PSD-istului Ioan Gheorghe Ţara, promovat la Bucureşti într-o funcţie de conducere a Autorităţii de Supraveghere Financiară. În final, însă, Szatmari a fost validat astă-primăvară, după ce a câştigat un proces ce obliga CJ să-l recunoască drept consilier judeţean.

Şirul de împotriviri al fostei coaliţii PSD-UDMR-ALDE s-a manifestat faţă de validarea doctoriţei Carmen Pantiş cu toate că şi aceasta a câştigat un proces având acelaşi obiect, dar s-a încheiat la reuniunea de marţea aceasta a CJ, când - ca de obicei - Comisia Juridică a anunţat că avizează pozitiv validarea, dar cei 18 consilieri ai fostei majorităţi nu s-au mai opus, iar asta la iniţiativa vicepreşedintelui Traian Bodea.

Înainte de vot, acesta a luat cuvântul şi a anunţat că, spre deosebire de ultimul an şi jumătate, va vota pentru validarea doctoriţei Pantiş. "Trebuie să votăm cu discernământ fiecare dintre noi, pentru a nu mai bloca activitatea Judeţului. Sunt prieten cu doamna doctor Pantiş de peste 25 de ani, avem şi aceeaşi apartenenţă religioasă (n.r. – ambii fiind membri ai comunităţii penticostale din Bihor), a fost aleasă de bihoreni, deci voi vota pentru validarea mandatului său", a spus Bodea, stârnind râsetele foştilor aliaţi din UDMR şi PSD.

În realitate, Bodea a consfinţit prin votul său "ruperea" ALDE de aceste două partide şi apropierea de PNL.

La vot, care a fost exprimat secret, pentru validarea mandatului doctoriţei Pantiş s-au pronunţat 17 consilieri (cei 16 ai PNL şi Bodea, celălalt reprezentant al ALDE, consilierul Julien Mateiaş, fiind absent), în timp ce 14 consilieri (ai PSD şi UDMR) s-au împotrivit, iar alţii 2 (tot de la UDMR şi PSD) s-au abţinut.

În baza acestui vot, PNL şi ALDE vor avea în CJ Bihor pentru restul mandatului (până în iunie 2020) majoritatea de 18 reprezentanţi, iar UDMR şi PSD intră în minoritate (17 consilieri) chiar dacă deţin prin preşedintele Pasztor Sandor şi respectiv vicepreşedintele Ioan Mang două din cele trei funcţii de conducere executivă.

De notat că dr. Carmen Pantiş nu a fost prezentă la reuniunea de marţi a CJ, urmând să depună jurământul şi să-şi preia atribuţiile de consilier judeţean abia la viitoarea şedinţă a "parlamentului" judeţean.