Cartierul Ioşia va avea propriul centru, în formă de piaţetă, pe amplasamentul delimitat de strada Alexandru Cazaban, Arena Antonio Alexe şi Casa Tineretului.

Investiţia, în valoare de 15,3 milioane lei, urmează să fie supusă aprobării săptămâna viitoare în Consiliul Local, după care documentaţia va fi înaintată spre finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.

Parte integrantă a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă şi Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a municipiului, investiţia urmăreşte crearea unui centru de cartier care să atragă orădenii din zonă într-un spaţiu relaxant şi prietenos.

"În această zonă, 440 metri pătraţi vor fi pavaţi cu piatră cubică, fiind un carosabil ocazional, 5.745 metri pătraţi vor fi pavaţi cu granit, fiind o platformă pietonală accesibilă tuturor cetăţenilor, iar aproximativ 1.830 metri pătraţi vor fi destinaţi spaţiilor verzi", a declarat viceprimarul Florin Birta, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Rezervat pietonilor!

Potrivit edilului, în viitoarea piaţetă se vor planta 25 de platani de dimensiuni mari, peste 700 de plante perene şi aproximativ 1.500 metri pătraţi de gazon. Amplasamentul va avea o fântână arteziană la nivelul solului, un sistem de iluminat public cu becuri tip LED, bănci şi suporturi pentru biciclete.

"Acum, în acea zonă sunt 50 locuri de parcare, din care cam 5% improvizate. După implementarea proiectului, acestea vor fi eliminate. Zona va fi rezervată doar pietonilor", a declarat Birta. Viceprimarul a estimat că lucrările efective vor fi demarate spre sfârşitul anului, cu termen de finalizare de15 luni în anul 2019.

Cartiere cu zonă centrală

Amenajarea piaţetei din Ioşia face parte dintr-un proiect mai larg care vizează înfiiinţarea de centre de cartier, inclusiv în cartierul Rogerius, pe amplasamentul parcului Magnolia, şi în cartierul Nufărul, în zona Mc Donalds. Proiectul unei piaţete destinate pietonilor în zona centrală lângă Catedrala Episcopală Ortodoxă din fostul centru civic va fi implementat mai târziu, după rezolvarea conflictelor de trafic din zonă prin amenajarea de tuneluri subterane pentru maşini.

Prezent la conferinţa de presă, primarul Ilie Bolojan a declarat că municipalitatea face aceste investiţii pentru a le oferi orădenilor posibilitatea să socializeze fără a se mai deplasa până în zona centrală, dar şi pentru a îmbunătăţi imaginea zonei. "Noi mizăm pe faptul că, acolo unde realizăm investiţii publice de calitate, antrenăm şi sectorul privat să facă investiţii de calitate", a declarat edilul.