Cartierul Nufărul I va trece de pe încălzirea pe cărbune pe încălzirea pe apă geotermală. Primarul Ilie Bolojan a semnat, luni, la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri din Bucureşti, contractul de finanţare pentru proiectul privind "valorificarea energiei geotermale în asociaţie cu pompe de căldură şi gaze naturale, pentru producerea agentului termic de încălzire şi preparare a apei calde de consum la consumatorii cartierului Nufărul I - Oradea".

Elaborat şi depus spre finanţare încă din 2010 de către Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, proiectul vizează înlocuirea energiei termice provenite din cărbune pentru încălzirea apartamentelor orădenilor din cartierul Nufărul şi prepararea apei calde menajere cu energie geotermală provenite din forajele de mare adâncime.

Întrucât apa geotermală asigură doar 86% din necesarul de energie termică a celor 13.500 de orădeni care locuiesc în zonă, producţia de energie termică va fi suplimentată cu ajutorul unui cazan pe gaz.

În cadrul proiectului va fi construită o staţie termică geotermală echipată cu schimbătoare de căldură în plăci, pompe de căldură şi boilere pe gaz, se va înlocui actuala reţea de transport agent primar şi apa geotermală cu o reţea nouă preizolată şi se vor adapta punctele termice actuale la noul agent termic primar cu module puncte termice automatizate.

Pentru protejarea zăcământului de apă geotermală de sub oraş investiţia vizează inclusiv realizarea primului foraj pentru reinjecţia în sol a apei geotermale folosite la încălzirea cartierului.

"În cel mult o lună de zile vom demara licitaţia pentru realizarea proiectului tehnic urmând ca la începutul primăverii să putem demara deja lucrările propriu-zise", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 64,7, cu TVA inclus, din care contribuţia municipalităţii este de 1,4 milioane lei, diferenţa urmând a fi acoperită din fonduri structurale. Termenul de implementare a proiectului este de 27 de luni de la data semnării contractului ceea ce înseamnă că începând din anul 2014 sistemul ar trebui să fie deja funcţional.

Citeşte pe aceaşi temă şi "Adio, CET!"