Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest şi Ministerul Dezvoltării Regionale au dat Primăriei Oradea un cartonaş galben spre roşu. Din cele 26 de obiective mari de investiţii cu fonduri europene abia 9 au fost încheiate, iar din cele rămase pe rol multe sunt în pericol de a nu fi finalizate.

Şefa Direcţiei Implementare Proiecte a spus că peste o lună va reveni la Oradea şi, dacă va considera că proiectele nu pot fi duse la capăt, Bucureştiul ar putea sista pur şi simplu investiţiile. E vorba de cele două supratraversări de la Centură, despre Aquapark şi reabilitarea Pieţei Unirii.

Întârzierea este de domeniul evidenţei. Totuşi, nu văd cum peste o lună o să poţi să-ţi dai seama de posibilitatea realizării proiectelor până la finele anului. Aici există şi pericolul aprecierilor subiective, iar când e vorba de dregătorii de la Bucureşti, noi suntem cam păţiţi. E celebru şi trist cazul în care un concetăţean de-al nostru ajuns în Capitală a găsit de cuviinţă să retragă licenţa de funcţionare a CET-ului pe motiv că era sarcină de partid.

Cum la Ministerul Dezvoltării încă mai prestează numitul Liviu Dragnea, omul mânat de o dragoste eternă faţă de orădeni, nu m-ar mira să ne trezim cu încă o talpă, conform principiului: dacă n-am chef să-i ajut, mai bine să le bag contre.

Până la urmă, riscul nu este al Ministerului, ci al oraşului. Dacă lucrările se termină la finele lui 2015, totul va fi OK. Ce se lucrează şi se decontează până în martie 2016 va fi achitat doar de municipalitate. Abia dacă nici până atunci nu se termină lucrările, oraşul va trebui să restituie banii luaţi de la Uniunea Europeană.

Nici nu ştiu de cine să ne fie frică mai tare: de incapacitatea administraţiei locale, de UE sau de oamenii lui Dragnea?