Constructorii care lucrează pentru Compania de Apă Oradea în cadrul proiectului Aparegio şi nu îşi predau lucrările la termenul prevăzut în contract riscă să le plătească din buzunar.
"Dacă nu încheie lucrările la timp, le vor termina pe banii lor. CAO nu este interesată de nimic decât ca lucrările să se realizeze la timp şi să se facă bine. N-o să facem niciun fel de rabat, indiferent cui aparţine firma", a declarat directorul CAO, Ovidiu Gavra, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă de închidere de an.
Şi concediaţi şi cu banii luaţi...
Directorul a precizat că societatea s-a angajat deja în trei procese, două cu constructorul Selina şi unul cu societatea Cartel Bau, care au început şi abandonat lucrări. Contractele cu Selina au vizat extinderea şi reabilitarea sistemului de apă şi canalizare în zona de sud-est a municipiului (28,6 milioane lei), respectiv construirea staţiei de epurare din Beiuş (12 milioane lei), iar cel încheiat cu firma Cartel Bau - extinderea reţelelor de apă şi canalizare din Sîntandrei (25,2 milioane lei).
"Celor doi constructori le-am luat garanţia de bună execuţie şi le-am dat certificat constatator negativ. Vreme de doi ani nu vor mai fi primiţi la licitaţiile organizate de CAO şi poate şi de alţii", a declarat Gavra.
În plus, Selina are de încasat de la CAO circa 1,8 milioane euro în contul unor lucrări executate şi recepţionate, bani pe care compania îi ţine blocaţi până ce instanţa va stabili daunele pe care constructorul le are de suportat faţă de societate.
Potrivit directorului, cele trei contracte de lucrări au fost atribuite săptămâna trecută altor constructori. "Oricum, în acest caz, UE permite fazarea lucrărilor neterminate, cu deosebirea că banii vor fi alocaţi nu din actualul buget, ci prin Programul Operaţional de Infrastructură Mare 2014 - 2020", spune Gavra.
Lucrările continuă
Proiectul Aparegio, în valoare de 240 milioane lei, a fost împărţit de la bun început în 4 contracte de servicii şi 15 contracte de lucrări.
Din acestea, lucrările cuprinse în opt contracte au fost deja finalizate, cele trei contracte abandonate de Selina şi Cartel Bau au fost fazate pentru anul viitor, iar patru contractate, care vizează extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă în două zone din Oradea, extinderea reţelelor de apă din Paleu şi realizarea unei staţii de epurare pentru Tinca se vor încheia în prima parte a anului viitor.
"Ne-am ţinut în buget cofinţarea de 5 milioane de euro pe care trebuie să o asigurăm în proiect. Din socotelile făcute de noi vom avea un rest de plată de circa 4 milioane euro, aşa că suma disponibilă ne acoperă necesarul", a declarat Gavra.
Potrivit evidenţelor CAO, compania are de încasat de la finanţatorul european circa 21 milioane euro pentru lucrări executate de constructori, recepţionate şi plătite.