Cartonaşele cu autografele starului norvegian Erling Haaland, pentru care arbitrul Octavian Şovre a avut de suferit şi care au creat vii dezbateri inclusiv la nivel internaţional, au ajuns în cele din urmă, marţi, la destinaţie, adică la Asociaţia SOS Autism Bihor, căreia Şovre i le-a promis.

Arbitrul asistent FIFA orădean, împreună cu colegi de-ai săi din cadrul Asociaţiei "Cavalerii fluierului", s-au deplasat marţi la sediul asociaţiei de îngrijire a persoanelor cu autism, unde au dus cele două cartonaşe. Pe lângă acestea, ei au mai donat şi alte tricouri şi alte materiale sportive.

"Astăzi ne-a onorat cu vizita domnul Octavian Şovre, căruia îi rămânem profund îndatoraţi pentru sprijinul pe care ni-l oferă. De asemenea, au intrat în posesia noastră articolele sportive donate de personalităţi ale fotbalului, precum şi cele două cartonaşe semnate de Erling Haaland! Vă mulţumim tuturor pentru gestul vostru! Vom reveni cu amănunte pe pagina noastră, legate de organizarea unui eveniment în care acestea vor fi scoase la licitaţie!", a scris pe pagina de Facebook a asociaţiei SOS Autism, preşedinta Simona Zlibuţ.

După cum se știe, la finalul meciului din sferturile de finală ale Champions League, dintre Manchester City şi Borussia Dortmund (2-1), Octavian Şovre - care arbitrase partida alături de colegi din România - i-a cerut un autograf fotbalistului Eling Haaland de la Borussia Dortmund, într-un tunel al stadionului, momentul fiind surprins de camere și devenind apoi un subiect extrem de controversat în lumea fotbalului.

În vreme ce unii comentatori și personalități din lumea fotbalului au considerat gestul lui Șovre umilitor, alții au luat apărarea arbitrului, considerând că nu este unul deplasat, iar eventuala simpatie pentru un fotbalist nu l-ar plasa în vreun conflict de interese. Ulterior s-a aflat că la mijloc a fost un gest făcut în scop caritabil: Octavian Şovre i-a cerut autograf fotbalistului Haaland pentru a ajuta persoanele cu autism, el strângând obiecte personalizate ale unor personaje din lumea fotbalului pentru a fi licitate de Asociația SOS Autism din Bihor în beneficiul copiilor afectați de această maladie.

Incidentul e unul cu atât mai important cu cât a apărut chiar la finalul primului meci important la care a arbitrat orădeanul Octavian Şovre după ce a fost trimis de UEFA la un program educaţional, fiind sancţionat pentru conduită incorectă, în timpul celebrului meci disputat la finalul anului trecut între PSG și Başakşehir, din ultima etapă a grupelor Champions League, în care Sebastian Colţescu l-a identificat pe Pierre Webo, antrenorul secund al campioanei Turciei, drept "ăla negru".