La o lună şi jumătate după ce şi-a preluat funcţia, noul director general al Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate, Dorel Dulău, şi-a prezentat obiectivele pe următorii 4 ani. Între acestea se numără digitalizarea serviciilor, creşterea numărului paturilor de paliaţie, dezvoltarea spitalelor din judeţ pentru a le degreva pe cele din Oradea şi creşterea competiţiei între spitalele private şi cele publice. De asemenea, din toamnă instituţia ar urma să fie mai accesibilă şi fizic, mutându-se de la marginea oraşului în centru.

Mai multă deschidere

"Din prima zi de lucru am solicitat tuturor colegilor să aibă o atitudine deschisă faţă de toţi asiguraţii, chiar şi să le zâmbească celor care vin aici", a declarat noul director general al CAS Bihor luni, la prima conferinţă de presă, în care şi-a prezentat obiectivele.

Dorel Dulău a amintit că a fost publicat "Ghidul asiguratului", despre care a afirmat că este "un îndrumar pe care ar trebui să-l avem toţi", în condiţiile în care "majoritatea problemelor pe care le întâlnim ca pacienţi au la bază necunoaşterea drepturilor şi obligaţiilor".

Ca urmare, şeful CAS Bihor a spus că a avut deja şi va continua, împreună cu alţi angajaţi, întâlniri organizate la marile firme, pentru a le comunica angajaţilor drepturile şi obligaţiile ca asiguraţi la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate.

Dulău a afirmat, de asemenea, că un alt obiectiv pe care îl va urmări este digitalizarea serviciilor oferite de CAS, semnătura digitală fiind deja extinsă, astfel încât asiguraţii pot trimite online documentele necesare şi pot obţine prin e-mail acte precum cardul de sănătate, certificatul înlocuitor, cardul european de sănătate etc.

Spitalele din judeţ, neadaptate

În ce priveşte relaţia cu furnizorii de servicii medicale, Dulău a afirmat că vizează dezvoltarea spitalelor publice din judeţ (din Aleşd, Ştei, Beiuş, Marghita şi Salonta), care "nu au structurile adaptate la nevoile actuale" (au, de pildă, aceleaşi capacităţi de obstetrică-ginecologie şi pediatrie ca acum câteva decenii, deşi demografia a involuat).

Scopul acestei dezvoltări, a precizat şeful CAS Bihor, este şi "degrevarea spitalelor din Oradea", în condiţiile în care Spitalul Judeţean şi Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu preiau pacienţi care ar putea fi şi trebuie trataţi la celelalte unităţi municipale şi orăşeneşti din judeţ.

De asemenea, Dulău a spus că vizează creşterea numărului de paliaţie din spitalele publice (în Bihor existând în prezent doar 40 la o populaţie de peste 600.000 locuitori), pentru că în sectorul privat tarifele percepute sunt greu de suportat "de către o familie obişnuită" (circa 6.000 lei lunar pentru un bolnav în stare terminală). Deja, a precizat Dulău, Spitalul Municipal din Beiuş a şi întocmit o notă de fundamentare şi a cerut avizul DSP Bihor pentru crearea a 5 paturi de paliaţie prin transformarea a tot atâtea paturi de pediatrie, nefolosite.

Dulău a spus, totodată, că un alt obiectiv al mandatului său va fi stimularea competiţiei între sectorul public şi cel privat, pentru a determina creşterea calităţii serviciilor oferite de ambele tipuri de furnizori.

Nu în ultimul rând, el a specificat că îşi doreşte întărirea activităţii de control a CAS Bihor, dispunând deja controale la toate tipurile de furnizori, de la medici de familie la spitale, pentru a verifica atât calitatea serviciilor, cât şi corectitudinea unora (cum ar fi acordarea de concedii medicale).

CAS, în centru

Pe de altă parte, noul şef al CAS Bihor a declarat că a început proceduri pentru mutarea instituţiei din actualul sediu de pe Calea Borşului (foto jos) în centru, în fosta clădire a Bibliotecii Judeţene de lângă Facultatea de Medicină şi Farmacie.

Scopul este dublu, a precizat Dorel Dulău. Pe de o parte, noul director îşi doreşte reducerea cheltuielilor de funcţionare (sediul de la marginea oraşului este termoficat prin cazane pe motorină, anul trecut cheltuindu-se peste 88.000 lei pentru asta în cele 5 luni de iarnă, în timp ce în clădirea de lângă FMF încălzirea ar costa doar 12.500 lei pe 5 luni), iar pe de altă parte pentru a face instituţia mai accesibilă pentru cetăţeni şi furnizorii de servicii (în zona de lângă Parcul 1 Decembrie putându-se ajunge cu mai multe mijloace de transport şi mai repede).

Dulău a spus că deja a primit acceptul primarului Florin Birta (pentru că imobilul dorit aparţine municipalităţii) şi al preşedintelui CJ Bihor Ilie Bolojan (în subordinea căruia se află Biblioteca Judeţeană), aşteptând pe luna viitoare aprobarea preşedintelui Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate.

Şeful CAS Bihor a afirmat că dacă va obţine şi aprobarea acestuia, instituţia se va muta cel mai probabil chiar în acest an.

Cu această ocazie, a precizat Dulău, vor fi desfiinţate "ghişeele care ne provoacă atâta repulsie" şi "nimeni nu va mai trebui să stea gârbovit" pentru că în noul sediu va fi amenajată o sală de lucru cu publicul pe modelul "piramidei" din Primărie.