Președinta Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, Valeria Herdea, de profesie medic de familie, a anunțat că de la 1 martie această instituție va derula o campanie pentru a convinge cetățenii să „treacă pe la medicul de familie” o dată pe an, în luna nașterii, pentru a li se putea descoperi din timp anumite afecțiuni, care să fie tratate rapid și mai ieftin.

Președinta Asociației Medicilor de Familie din Bihor, dr. Dorina Popa, consideră, însă, că o campanie de lămurire nu este suficientă, autoritățile trebuind să se asigure că oamenii vor și merge efectiv la controale.

Nu doar drepturi, ci și obligații

„Fiecare asigurat trebuie să înțeleagă că are și drepturi, și obligații”, a declarat luni, citată de hotnews.ro, președinta CNAS, Valeria Herdea, care a afirmat că între obligațiile pe care trebuie să le conștientizeze asigurații este și cea de a se prezenta periodic la medicul de familie.

„Dreptul de a avea acces la servicii medicale înseamnă și obligația de a trece pe la medicul tău de familie, în așa fel încât să poți să îl ajuți: asta se face în toate țările civilizate și cred că modelul vest-european poate fi împrumutat și la noi”, a declarat șefa CNAS.

Aceasta a adăugat că începând cu data de 1 martie instituția pe care o conduce va derula o campanie de comunicare către pacienți „în așa fel încât fiecare persoană asigurată să înțeleagă că are și drepturi, și obligații”, scopul fiind creșterea gradului de conștientizare și mai multă prevenție, pentru ca mai puțini pacienți să ajungă la boli grave.

O dată pe an

Președinta CNAS vrea, în esență, să îi convingă pe români să își programeze o consultație de prevenție la medicul de familie în luna din an în care s-au născut: „Mi-aș dori ca pacientul să fie pro-activ și să vină în întâmpinarea medicilor, să vină la medic preventiv pentru consultație - asta înseamnă schimbarea comportamentului de sănătate”.

„Trebuie să înțelegem că suntem și noi responsabili de sănătatea noastră. Într-un sistem cu buget mic alocat, cred că ar fi cazul să devenim pro-activi. Așa cum vin cu copiii, așa vor veni și adulții, pentru că beneficiile vor fi majore. Depistarea la timp unui cancer, există niște pași pe care îi poți face. Consilierea simplă pentru renunțarea la fumat, reducerea cărnii roșii, reducerea cantității de sare, mersul pe jos, hrana, lichidele pe care să le bei - sunt lucrurile care se vor discuta într-un astfel de plan pentru sănătatea fiecăruia. Este un cadou pe care ni-l putem face. Ține de noi”, a declarat Valeria Herdea.

„Românii numai cu bota merg la medic”

Pe de altă parte, președinta Asociației Medicilor de Familie din Bihor, dr. Dorina Popa (foto), consideră că o simplă campanie derulată de CAS pentru a determina românii să se prezinte la controale medicale periodice nu este suficientă.

„Românii numai cu bota merg la medic. Nu cred că în România este suficient să fie doar campanii de informare. În străinătate, dacă nu te duci la prevenție, plătești. În Italia, de exemplu, bărbații peste 50 de ani trebuie să facă, obligatoriu, colonoscopie. În Marea Britanie, dacă nu mergi la controalele periodice, plătești serviciile medicale chiar dacă ai plătit deja asigurarea”, spune dr. Dorina Popa.

„În străinătate este o soluție”

Aceasta afirmă, pe de altă parte, că „este greu să accepți că pacientul poate fi pedepsit, dar autoritățile trebuie totuși să modifice cadrul legislativ pentru a-l obliga să ajungă efectiv la controalele periodice, al căror scop este prevenția”, iar sancțiunile, în caz contrar, să le aplice nu medicii, ci CAS.

Președinta Asociației Medicilor de Familie din Bihor a amintit că singurul ministru al Sănătății care a încercat să introducă obligativitatea controalelor medicale periodice a fost Eugen Nicolăescu (2007-2008). Deși nu a reușit, acesta a introdus alte măsuri, care au încurajat oamenii să meargă la medic înainte să li se cronicizeze bolile. „În vremea când ministru era Eugen Nicolăescu s-au dat medicilor de familie niște cupoane albastre, am fost dotați cu laptopuri, s-au făcut contracte cu laboratoarele, iar pacientul putea merge la orice laborator cu acel cupon pentru a face analize decontate de CAS, fără planificare și limite de fonduri. Analizele ajungeau la noi și le introduceam într-un program informatic, iar pe chestia asta toată lumea era mulțumită. Pacientul pentru că beneficia de analize, iar noi pentru că am descoperit la timp anumite boli”, a spus dr. Dorina Popa.

„Acele controale și analize nu erau obligatorii, pentru că nu erau cu sancțiuni. Nu e corect să  spunem că pedepsim pacientul, dar în străinătate aceasta este o soluție pentru a-l face să se prezinte la medic periodic, în interesul propriei sănătăți”, a adăugat președinta Asociației Medicilor de Familie din Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!