Conducerea filialei Bihor a Asociaţiei Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în curând dentiştii care au contracte cu CAS s-ar putea să nu mai poată furniza servicii.

Ori, ori

Motivele principale sunt două, a spus preşedintele organizaţiei, dr. Vlad Deac. Potrivit acestuia medicii sunt nemulţumiţi, pe de o parte, din cauză că CAS a impus stomatologilor tarife subevaluate pentru toate serviciile oferite pacienţilor, rămase la nivelul anului 2008, care nu acoperă nici măcar cheltuielile cu materialele, iar pe de altă parte, din cuantumul prevăzut pentru fiecare manoperă CAS decontează doar 40%, nepermiţând ca diferenţa să fie percepută de la pacienţi.

"Dacă, de pildă, o obturaţie costă 100 de lei, CAS fixează tariful la doar 17 lei, din care nouă ne decontează doar 7 lei. Există şi servicii prevăzute în lista contractată cu CAS care costă mai mult decât suma decontabilă. De exemplu, sunt cabinete care primesc doar 500 de lei pe lună de la CAS, dar sunt obligate să facă o proteză cu 650 de lei. Nemaivorbind că valoarea reală a unei proteze este mai mare, nici nu putem încasa banii în rate ca să ocolim faptul că preţul e peste plafonul primit de la CAS", a exemplificat dr. Deac.

Preşedintele filialei AMSPP a mai spus că valoarea scăzută a plafoanelor lunare oferite de CAS medicilor stomatologi, adăugată birocraţiei excesive, explică motivul pentru care doar o foarte mică parte din aceştia mai sunt interesaţi să încheie contracte cu CAS. "Din peste 700 de stomatologi, câţi sunt în Bihor, cel mult 200 au încheiat contracte cu CAS", a spus dr. Deac, precizând că este vorba mai ales de medici tineri, aflaţi la început de carieră, pentru care contează fiecare leu.

Problema este, însă, că şi aceste sume au fost înjumătăţite în luna august. "Până acum, în funcţie de specializare, de existenţa sau nu a unei asistente şi de alte criterii, un cabinet putea primi de la CAS un plafon între 500 şi 1.200 lei lunar. În august, reprezentanţii CAS au chemat medicii şi i-au anunţat că, din lipsă de fonduri, plafoanele se înjumătăţesc şi că cine vrea să semneze acte adiţionale la contracte bine, cine nu i se reziliează contractul. Problema nu este una specifică judeţului Bihor, ci generalizată la nivelul întregii ţări", a mai spus dr. Deac.

"Chiar şi la valoarea anterioară a plafoanelor, abia puteam asigura o plombare la 4-6 pacienţi într-o lună. Acum n-o să mai putem nici atât", l-a completat pe Deac şi dr. Adina Ţucudean, coordonator al Departamentului Asigurări al Colegiului Medicilor Dentişti.

Birocraţie scumpă

Pe lângă problema plafoanelor lunare înjumătăţite, dr. Ţucudean a afirmat că o povară tot mai mare pentru stomatologi este birocraţia excesivă şi costisitoare impusă de CAS.

"Pentru a putea să faci contract cu CAS, cabinetul trebuie evaluat, chiar dacă deja a fost evaluat şi de Direcţia de Sănătate Publică, care e tot o instituţie a statului, şi de Colegiul Medicilor. Dar evaluarea CAS costă. Fiecare cabinet trebuie să achite pentru această evaluare, care se face tot la doi ani, câte 1.000 de lei dacă se află la oraş şi 500 de lei dacă e în mediul rural", a spus doctoriţa.

Ţucudean afirmă că, pe de o parte, evaluarea CAS nu mai e necesară de vreme ce se suprapune peste cea a DSP, căci asta înseamnă că CAS nu recunoaşte autoritatea şi competenţa unei structuri a Ministerului Sănătăţii, iar pe de altă parte această evaluare are o singură menire, cea de a scoate bani din buzunarele medicilor. "Banii trebuie să-i dăm sub pretextul că inspectorii CAS trebuie să-şi acopere cheltuielile de deplasare şi diurnele, deşi aceste evaluări nu sunt necesare. Mai bine aceşti bani, dacă tot ne sunt luaţi, ar merge pentru creşterea plafoanelor pentru serviciile medicale oferite asiguraţilor", a spus dr. Ţucudean.

În plus, a adăugat medicul, CAS pune medicii pe drumuri şi în fiecare lună, obligându-i să stea la cozi imense pentru depunerea rapoartelor de decontare. "E curată batjocură să stai la trei cozi, la trei ghişee, pentru a depune un raport", a spus dr. Deac.

Date fiind nemulţumirile medicilor stomatologi, care sunt prezumaţi automat, adesea fără temei, că "au destui bani", AMSPP intenţionează să adreseze un memoriu noului ministru al Sănătăţii, pentru a-i cere să oblige CAS la simplificarea sistemului şi la echilibrarea alocaţiilor oferite pentru servicii stomatologice.