Nu e păcăleală! Casa de Cultură a Municipiului se desfiinţează începând cu data de 1 aprilie. Consiliul Local a hotărât joi încetarea activităţii instituţiei. Decizia a fost luată cu doar 17 voturi "pentru" în opoziţia grupurilor de consilieri UDMR şi PDL.

Conform reprezentanţilor municipalităţii parte din cei cinci angajaţi ai Casei de Cultură, cele două femei de serviciu şi cei doi referenţi culturali, vor fi preluaţi în cadrul viitoarei Direcţii Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente care a fost înfiinţată în aceaşi şedinţă de Consiliu Local. Excepţie va face doar directorul Flavius Bunoiu, al cărui post a fost desfiinţat. Măsura a fost primită cu reticenţă de aleşii orădenilor.

"Poate sunt mai prost, dar nu înţeleg raţionamentul pentru care se ia această măsură", a declarat Dorin Corcheş, şeful grupului PDL. La fel, consilierul Pasztor Sandor a spus că măsura nu este justificată suficient nici măcar din punct de vedere economic. "Probabil economii mari nu se fac. Poate doar prin prisma că persoana conductorului instituţiei nu va mai fi prezentă în noua organigramă", a spus udemeristul.

În replică, Rodica Funar, şeful Biroului Personal din cadrul Primăriei a afirmat că deşi Primăria va prelua Casa de Cultură a Municipiului noua organigramă va face economie de posturi.

"Prin noua organigramă nu vor mai exista două posturi de conducere, cel de director al Casei de Cultură a Municipiului şi cel de şef al Serviciului Informatică. În total se vor reduce opt posturi din care şase sunt vacante, iar două ocupate", a spus Funar.

Conform hotărârii de Consiliu Local, Casa de Cultură a Municipiului va fi desfiinţată începând din luna aprilie când îşi va pierde personalitatea juridică iar codul fiscal şi ştampila instituţiei vor fi retrase.

Consiliul Local l-a împuternicit pe primarul Ilie Bolojan să numească o comisie pentru inventarierea patrimoniului în vederea preluării la Primărie, preluarea bugetului în cadrul bugetului local şi preluarea tuturor documentelor cu caracter juridic încheiate de instituţie.

Potrivit noii organigrame, atribuţiunile Casei de Cultură vor fi preluate de o direcţie nou înfiinţată sub denumirea Direcţia Monitorizare Cheltuieli de Funcţionare şi Organizare Evenimente.

Noua structură va îngloba pe lângă fostul Serviciu Administrativ şi Biroul Achiziţii Publice aflat până de curând în subordinea directorului juridic Eugenia Borbei, dar şi Serviciul Informatică care a fost împărţit în două birouri de infrastructură şi achiziţii publice.

De asemeni, pentru eficientizarea activităţii municipalităţii toţi juriştii instituţiei, în prezent "risipiţi" în diferite direcţii, vor trece în subordinea directă a Eugeniei Borbei, Direcţia Juridică urmând să îşi mărească efectivele. Măsura a fost luată pentru o mai bună reîmpărţire a numărului de dosare pe fiecare jurist în parte, unele direcţii având mai puţine procese faţă de altele.