Administratorul judiciar al Electrocentrale, Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), a făcut public, joi, un punct de vedere vizavi de protestul salariaţilor de la CET.

CITR a precizat că, după ce Electrocentrale a intrat în insolvenţă, administratorul judiciar împreună cu administratorul special al societăţii, Stănel Necula, şi-au concentrat atenţia pe analiza activităţii curente a companiei şi a luat măsuri de optimizare a costurilor prin negocieri cu principalii furnizori, cu creditorii şi cu alte instituţii implicate.

Precizând că, în paralel, în ultimele luni, au existat şi discuţii cu reprezentanţi ai sindicatului din CET, reprezentanţii Casei de Insolvenţă au subliniat că măsurile ce afectează salariaţii nici nu sunt dintre cele mai dure.

"Deşi potrivit legii există posibilitatea de a denunţa complet contractul colectiv de muncă, administratorul judiciar a ales păstrarea acestuia şi încearcă doar negocierea unora dintre clauze - anume diferitele forme de premiere a salariaţilor, propunând o suspendare a acestora pe perioada în care CET înregistrează pierderi, urmând ca acestea sa reintre în vigoare de îndată ce pierderile de lichidităţi ale companiei vor fi diminuate. Până în acest moment nu s-a pus problema reducerilor salariale", arată comunicatul menţionat.

Pe de altă parte, însă, CITR mai precizează şi că este firesc ca o societate în insolvenţă, cu probleme financiare ca ale CET, ale cărui datorii au depăşit 353 milioane de lei, să nu poată acorda bonusuri salariale şi a amintit că şi alţi creditori ai societăţii, "au suferit amânări la plată, reduceri de tarife sau stoparea dobânzilor şi a penalităţilor".

CITR a mai arătat şi că Electrocentrale se confruntă cu o acută lipsă de lichidităţi şi că pentru redresare, este nevoie ca societatea să treacă "printr-un proces complex de regândire a costurilor".

"Demersurile de negociere iniţiate cu reprezentanţii salariaţilor au menirea de a explica necesitatea ca toţi cei implicaţi să facă un efort pentru a salva compania de la faliment. Protestul salariaţilor nu face decât să înrăutăţească situaţia companiei, care riscă să degenereze în faliment şi mai departe în pierderea locurilor de muncă", conchid reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania.

Citiţi pe această temă şi articolele:

Sute de angajaţi protestează în faţă la CET: Necula, înjurat şi împiedicat să intre în centrală (FOTO)

Administratorul special al CET, Stănel Necula: Dacă oamenii nu intră la lucru, nu vor fi negocieri (FOTO)