Cei 300 de muncitori protestari nu se dau duşi de pe platoul din faţa Electrocentrale, în vreme ce, de cealaltă parte, Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale, zice că nici nu va discuta cu ei din stradă.

Într-o scurtă întâlnire cu jurnaliştii, Necula a precizat joi, că, deşi erau programate negocieri pentru ora 14, nu va discuta cu reprezentanţii angajaţilor sub presiunea străzii. "Muncitorii să intre la lucru, apoi vom discuta", a spus el.

"Ştiam încă de ieri de acest "protest spontan", dar aş fi fost un laş dacă nu veneam în centrală. Îmi părea mai urât să intru pe altundeva sau să nu dau ochii cu angajaţii", a menţionat Necula, întrebat de incidentul din faţa porţii principale, când protestatarii nu l-au lăsat să intre în curtea societăţii, i-au zgâlţâit maşina şi l-au înjurat.

"Nu voi depune plângere împotriva angajaţilor societăţii. Parţial îi înţeleg. Lucrurile pornesc de la un om curajos şi colegii îl urmează în spirit de turmă", a mai spus administratorul special.

În ce priveşte tăierile salariale şi ale sporurilor, Necula a precizat că în cursul zilei de miercuri s-a întâlnit cu reprezentanţii celor trei sindicate din Electrocentrale, pentru a le prezenta poziţia de pe care vrea să negocieze administraţia.

"Sigur, mi-am propus să găsesc soluţii reale de reducere a cheltuielilor societăţii, dar în niciun caz nu vorbim de reduceri de salarii cu 45%. Obiectivul nostru este să găsim soluţii prin negociere", a spus Necula.

"Salariile reprezintă 9% din bugetul de cheltuieli al societăţii. Am vrea ca până în decembrie să ajungem la 7,5-8%", a mai menţionat Necula.

Conducătorul CET a mai precizat că acest fapt poate fi îndeplinit prin plecări naturale, cu salariaţi care îşi caută alte locuri de muncă sau ies la pensie, precum şi prin reducerea sporurilor la salarii. "Nu putem să propunem creditorilor un plan de reabilitare a societăţii dacă nu ne restructurăm din interior. Nu poţi să fii societate în insolvenţă, iar tu să dai prime şi bonusuri", a subliniat Necula.

Acesta a mai dat asigurări că va menţine CET-ul în funcţiune în ciuda protestelor salariaţilor. "Va fi mai greu, vom lucra în regim forţat, cu o rotaţie de schimburi la 8 ore, cu oameni care vor să muncească şi care vor fi plătiţi pentru orele suplimentare. Colegii mei mi-au spus că între 30 şi 50 de persoane dintre salariaţi au intrat la muncă", a mai spus Necula.

În tot acest timp, protestatarii de pe platoul din faţa Electrocentrale spun că nu vor ceda şi vor sta acolo până când vor ajunge la un consens cu ei cei din administraţia societăţii.

Citiţi pe această temă şi articolul "Sute de angajaţi protestează în faţă la CET: Necula, înjurat şi împiedicat să intre în centrală (FOTO)"