O casă din comuna Girişu de Criş a fost distrusă în urma unui incendiu pornit din cauza unui un coş de fum neprotejat termic. 

Acesta a fost sesizat la 112 duminică seara, în jurul orei 20.05, iar la faţa locului s-au deplasat „patru echipaje de stingere din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autospecială de lucru la înălţime şi o autospecială tip ABROLL, precum şi un echipaj de pompieri paramedici, din cadrul Detaşamentului 2 Oradea, cu ambulanţa SMURD a subunităţii, fiind alertat totodată şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Girişu de Criş”, se arată în comunicatul transmis luni de purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, locotenent-colonel Camelia Roşca.

Incendiul, care la sosirea salvatorilor se manifesta violent la întregul acoperiş cu învelitoare de tablă şi în podul casei, a fost lichidat în jurul orei 22.05, pompierii militari acţionând în continuare la faţa locului, până în jurul orei 1.05, pentru decopertarea acoperişului, căutarea eventualelor focare ascunse şi înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.

A ars acoperişul locuinţei şi s-au degradat mai multe bunuri din încăperi, ca urmare a prăbuşirii tavanului.

Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de un coş de fum amplasat necorespunzător ori neprotejat termic faţă de materialele combustibile.

Acuze din partea unor localnici

Unii localnici au ieșit din case și au filmat o parte din intervenţie, postând imaginile video pe reţelele de socializare. Pe una dintre înregistrări se vede cum unul dintre aceştia s-a plâns, ba a și înjurat reprezentanții autorităților locale, susținând că autospeciala Primăriei Girişu de Criş nu este funcţională şi, ca atare, intervenţia este încetinită.

„Uitaţi-vă la maşina Primăriei Girişu de Criş. Nu are apă, poliţia locală ţine furtunul", a spus cetăţeanul în timp ce filma.


(Sursa foto: captură video Facebook - Amir Santa)

Contactat de BIHOREANUL, primarul comunei Ioan Paşca a explicat că n-a fost vorba de nicio defecţiune a autospecialei, ci echipajele profesioniste ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, care au intervenit la incendiu şi au condus operaţiunea, nu au avut nevoie şi de apa din respectivul vehicul.

Situaţia a fost confirmată BIHOREANULUI şi de purtătoarea de cuvânt a ISU Crişana, locotenent-colonel Camelia Roşca. Aceasta a detaliat că a fost vorba despre o operaţiune organizată şi aflată sub îndrumarea comandantului de intervenţie, aşa cum se întâmplă în cazul tuturor evenimentelor de acest fel.

„Autospeciala respectivă avea apă şi era funcţională. Comandantul le-a spus însă (n.r. membrilor serviciului voluntar) să sisteze activitatea respectivă, pentru a-i ajuta pe restul la acţiunea care se afla deja în desfăşurare în interiorul gospodăriei", a explicat purtătoarea de cuvânt.


(Sursa foto: captură video Facebook - Amir Santa)

Al doilea incendiu, la aceeaşi oră

Pe de altă parte, în aceeaşi seară, tot la ora 20.05, ISU Crişana a fost sesizat de izbucnirea unui alt incendiu, de data aceasta în localitatea bihoreană Munteni.

Acolo au ajuns mai multe echipaje de pompieri militari din cadrul staţiei Aleşd, precum şi membri ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Bulz.

„Pompierii au localizat şi lichidat incendiul, care cuprinsese acoperişul casei, în aproximativ 25 de minute, reuşind să salveze încăperile casei, camera centralei termice şi locuinţa învecinată, aflată la circa trei metri de focare”, se arată în acelaşi comunicat.

Flăcările au distrus acoperişul casei, pe o suprafaţă de circa 100 de metri pătraţi. Din fericire, în urma celor două incendii, nu au existat persoane rănite.


În scopul prevenirii unor astfel de evenimente nedorite, provocate de coşurile de fum, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" le reaminteşte bihorenilor următoarele reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor:

- coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi  curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate;

- în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile;

- coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

- la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puţin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

- nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;

- în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;

- gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile de prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

- se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!