Finalul anului 2023 agită piața imobiliară locală. Orădenii care tot anul au amânat cumpărarea unei locuințe se grăbesc să finalizeze tranzacții până la 31 decembrie. 

„În noiembrie am avut o creștere de 40% a cererii pentru apartamentele noi. Oamenii care au stat cu banii în bănci, așteptând ieftinirea imobilelor, au luat decizia achiziției unei locuințe înainte de creșterea TVA anunțată pentru anul viitor, ceea ce va majora prețurile”, spune un agent imobiliar.

Se „mișcă” piața! 

Ultimele trei săptămâni ale anului se anunță provocatoare pentru piața imobiliară din Oradea. Tranzacțiile au explodat. „Dezvoltatorii se așteaptă la o creștere a vânzărilor și cu 80% față de perioada ianuarie - septembrie. Dacă vrei să prezinți un apartament nou potențialilor clienți, abia dacă găsești 30 de minute pe zi în care este liber. Asta s-a mai întâmplat doar la începutul anilor 2000”, spune Mihai Pop (foto), partener Remax. 

Piața imobiliară a fost agitată de modificări legislative care intră în vigoare în 2024, precum creșterea TVA de la 5% la 9% pentru o primă locuință nouă în valoare de până la 120.000 euro și respectiv la 19% pentru locuințele peste această valoare.

„Oamenii decid să cumpere pentru că, la un imobil de 100.000 euro, o creștere de preț de 4% dată de majorarea TVA înseamnă 4.000 euro. Din acești bani și-ar putea cumpăra o parte din mobilier”, afirmă Pop. 

Cresc prețurile

Cap la cap, pentru anul viitor specialiștii estimează o scumpire a imobiliarelor cu circa 6%. „Prețurile vor fi împinse în sus de majorarea TVA și retragerea facilităților fiscale pentru constructori, care nu vor mai fi scutiți de plata contribuției la sănătate și a contribuției asiguratorii pentru muncă”, explică agentul.

Constructorii și-au făcut deja calculele. „Majoritatea firmelor au preluat plata acestor taxe, mărindu-și cheltuielile, ca să nu își piardă angajații. Aceste costuri se vor regăsi însă în prețuri începând cu lucrările nou contractate”, spune un constructor.

Lucrările se vor scumpi cu minimum 3-5% în cazul construirii de drumuri și cu 15% pentru reabilitarea de clădiri. 

Oradea, creștere record...

Anunțarea scumpirilor a accelerat, previzibil, tranzacțiile. Potrivit platformei online de vânzări imobiliare storia.ro, în luna noiembrie românii au vizualizat cu 25% mai multe pagini cu anunțuri privind vânzările de apartamente. De asemenea, anunțurile au stat pe site cu 8% mai puțin, semn că proprietățile s-au vândut mai repede.

„Am observat o creștere semnificativă atât din perspectiva cererii, cât și la capitolul costurilor de vânzare. Acest fapt reflectă intensificarea interesului pentru achizițiile imobiliare înainte de implementarea noilor măsuri fiscale”, spune Răzvan Ceapă, șef de operațiuni Storia & OLX Imobiliare.

Potrivit analizei, cea mai mare creștere din țară, de 13% față de aceeași perioadă a anului trecut, s-a înregistrat tocmai în Oradea, la prețurile apartamentelor vechi, așa încât în noiembrie acestea au ajuns la 1.443 euro/metrul pătrat. Pentru comparație, apartamentele noi s-au scumpit cu doar 6%, ajungând, tot în noiembrie, la 1.544 euro/ metrul pătrat.

„În Oradea, cel mai mult s-au scumpit garsonierele și apartamentele cu 2 camere din imobilele vechi. Cererea este mai mare pentru că în aceste cazuri vorbim de bani mai puțini, care pot fi împrumutați din bănci mai ușor”, explică Irina Baciu, agent imobiliar.

Tot mai puține construcții... 

Dincolo de scumpirea naturală a locuințelor, determinată de atractivitatea tot mai mare a Oradiei pentru dezvoltatorii imobiliari care migrează din orașele deja saturate, cum ar fi Cluj-Napoca, ori de cumpărătorii care investesc în locuințe pentru a-și proteja economiile de inflație, la creșterea de tarife contribuie și maturizarea pieței locale, care a încetinit ritmul noilor construcții.

Conform evidențelor Primăriei, în ultimii 4 ani autorizațiile de construire au scăzut de la 1.431 în 2019 la doar 910 anul acesta. Din acest total, numărul autorizațiilor pentru ridicarea de blocuri a scăzut de la 19 în 2022 la 16 în 2023, iar pentru construcția de case a coborât de la 408 anul trecut la 322 în acest an.

„În Comisia Municipală pentru Urbanism și Amenajarea Teritoriului în continuare sunt lucrări, dezvoltatorii fac PUD-uri și PUZ-uri de care va depinde viitoarea evoluție a orașului. Trendul este dat, însă, de piață. Nimeni nu ridică un bloc dacă nu are convingerea că îl va și vinde”, spune primarul Florin Birta (foto).

1.000 de apartamente noi... 

Chiar și așa, piața imobiliară din Oradea încă are potențial de creștere. „Dacă ținem cont de proiectele avizate, anul viitor ar putea fi date în folosință peste 1.000 de apartamente noi”, afirmă viceprimarul Marcel Dragoș (foto).

Cele mai multe vor fi ridicate de grupul Prima, patronat de Ștefan Kopany, care are în diferite faze de lucru peste 500 de locuințe. „Avem mai multe proiecte în zona Arena Oradea și în cartierul Nufărul, ceea ce înseamnă cam 300 de apartamente noi”, spune dezvoltatorul.

Tot în Nufărul, în zona din spatele Selgros, este în discuție construirea a 6 noi blocuri de 15 etaje, cu un total de 600 apartamente, un proiect al companiei clujene Studium Green.

„Un pol important de dezvoltare va fi Calea Clujului, începând din zona Dragoș Vodă, unde se anunță dezvoltări pe amplasamentul fostei Petrom, și continuând cu amplasamentul dintre strada Americii și calea ferată, unde este prevăzută construirea a sute de apartamente”, spune viceprimarul Dragoș.

Proiectele pentru Oradea

Numărul proiectelor imobiliare din Oradea este, însă, mult mai mare. Un proiect încă în așteptare este construirea, de către Lotus Center, a 11 blocuri în zona fostei fabrici Înfrățirea, pe aliniamentul străzii Tudor Vladimirescu.

La fel, noi construcții de blocuri se derulează pe terenul fostei fabrici de blănuri Rovex, de lângă Piața Cetate, iar altele sunt preconizate pe cel al fostei fabrici Avântul, în locul fostei Poligrafii din Calea Aradului, a fostului sediu Matros (Vinalcool) din strada Evreilor Deportați (fosta Sucevei), pe terenurile virane din strada Oneștilor și pe alte amplasamente.

Viteza cu care se vor concretiza investițiile va depinde de ritmul dezvoltării orașului și de puterea de cumpărare a clienților. Până acum, anii electorali și plini de frământări, așa cum se anunță și 2024, nu au fost dintre cei mai buni pentru afaceri...


„În prezent există un deficit de fond imobiliar disponibil pe piață. Sunt mult mai puțini cei dispuși să vândă decât cei care vor să cumpere. Renunță la imobile proprietarii care au nevoie de lichidități”

Mihai Pop, agent Remax


PE SCĂDERE

Piața imobiliară din Oradea și-a încetinit creșterea. Numărul autorizațiilor de construire eliberate de municipalitate a scăzut în 2023, în premieră, sub pragul de 1.000:


ÎNTOARCEREA LA ORAȘ
Navetă apăsătoare

Schimbările de pe piața imobiliară afectează inclusiv zona de case. „Există o scădere a numărului celor care vor să își construiască o casă. Tinerii le preferă pe cele gata ridicate. Acestea sunt cu 30-35% mai ieftine pentru că dezvoltatorii, construind mai multe, obțin prețuri mai mici la materiale”, spune un agent imobiliar.

Un alt fenomen, de dată recentă, este revenirea la oraș a unor orădeni care s-au mutat în localitățile limitrofe, agenția Remax având în prezent cel puțin 10 astfel de solicitări. „Am vândut casa din Sântandrei și ne-am luat apartament în Oradea. Avem doi copii, de 7 ani și 13 ani, la școală în oraș, și nu mai rezistam cu naveta”, explică Sorina, care s-a mutat cu familia în oraș. Femeia spune că a luat decizia după ce drumurile cu copiii la școală și la activități au ajuns să îi consume mai multe ore în fiecare zi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!