Programul Casa Verde a debutat vineri, cu înscrierile în regiunea Nord-Vest, din care face parte și județul Bihor, și s-a închis după doar două minute.

În total, au fost acceptate 9.143 de cereri de înscriere pentru finanţarea de 30.000 de lei alocată pentru achiziția de panouri fotovoltaice și baterii de stocare a energiei.

„Bugetul de 274.290.000 de lei alocat acestei regiuni a fost rezervat integral prin înscrierea unui număr de 9.143 de persoane fizice”, a anunțat Administrația Fondului de Mediu.

Nu se știe câte din aceste dosare sunt înscrise din Bihor și câte din alte județe ale regiunii, adică Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare și Maramureș.

Utilizatorii care au reușit să înscrie dosarele în programul Casa Verde au primit un mail de confirmare pentru procesarea dosarului, care le indică și numărul de ordine. De exemplu, o persoană care a introdus dosarul la ora 10:01:07 a primit numărul 1.451, iar un alt utilizator care s-a înscris în program câteva secunde mai târziu (10:01:39) a primit numărul de ordine 5.909.

La ora 10 și 3 minute, utilizatorii primeau deja mesajul că fondurile dedicate regiunii au fost epuizate.

Pentru utilizatorii acceptați în program, va urma o perioadă de așteptare, până când dosarele lor vor fi confirmate.

Interesul a fost mare pentru finanțarea acordată de Administrația Fondului de Mediu pentru că, în premieră, românii primesc bani și pentru bateriile de stocare a curentului produs.

”Programul de anul acesta este cu atât mai atractiv cu cât, în premieră, finanțăm și instalaţiile de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, ce vor fi instalate împreună cu panourile fotovoltaice, iar acest lucru s-a reflectat în ritmul cu care s-au realizat înscrierile din această dimineață. În același timp, subvenția a crescut la 30.000 de lei, ceea ce reprezintă un sprijin consistent pentru viitorii prosumatori. Programul va continua cu înscrierea persoanelor fizice din celelalte regiuni conform calendarului stabilit, câte o zi pentru fiecare regiune, în limita bugetului alocat, iar pe data de 9 octombrie 2024 se vor putea înscrie unitățile de cult”, a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.

Înscrierile continuă pentru alte județe

Înscrierile în Casa Verde continuă pe 30 septembrie, pentru regiunea Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu), având la dispoziție un buget de 280.050.000 lei, iar pe 1 octombrie pentru cei din Regiunea Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui), cu un buget alocat de 319.380.000 lei.

În Regiunea Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea și Tulcea) se vor depune dosarele în 2 octombrie, bugetul alocat fiind de 242.730.000 lei, iar în Regiunea Sud Munteni (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman) în ziua de 3 octombrie, bugetul disponibil fiind de 321 milioane lei.

Românii care locuiesc în București și Ilfov se vor înscrie pe 4 octombrie, bugetul regiunii fiind de 114.120.000 lei, iar cei din Regiunea Sud-Vest (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea) pe 7 octombrie, cu un buget de 229.110.000 lei.

Ultima zi a înscrierilor pentru persoane fizice, 8 octombrie, este rezervată Regiunii Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș), cu un buget alocat de 229.110.000 lei.

Unitățile de cult din toată țara se vor putea înscrie pe 9 octombrie, urmând să-și împartă un buget de 20.100.000 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!