În premieră naţională orădenii îşi pot rezerva căsătoria prin Internet. Începând cu 1 ianuarie Serviciul de Evidenţă Informatizată a Persoanelor Oradea (SEIP) a lansat o aplicaţie online ce permite cuplurilor să îşi rezerve data la care vor să îşi oficieze căsătoria, precum şi locul. "Până marţi, 16 februarie, 214 din cele 816 de cupluri care şi-au programat căsătoria pentru anul acesta şi-au depus cererea prin Internet", a declarat Gheorghe Seica, directorul SEIP Oradea, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Directorul este convins că până la sfârşitul anului numărul orădenilor care îşi rezervă căsătoria online va fi mult mai mare. "Tinerii sunt mult mai deschişi în a folosi Internetul aşa că numărul utilizatorilor va creşte în mod cert. Am conceput un sistem simplu, care nu necesită multe click-uri şi care oferă toate informaţiile de care are nevoie cetăţeanul, cu documente, cu paşii de urmat, cu tot. Sunt convins că pe viitor orădenii nu vor mai forma cozi la Primărie şi se vor prezenta în faţa ofiţerului stării civile doar ca să depună documentele în termenul prevăzut de lege", a spus Gheorghe Seica.

Click, şi te-ai căsătorit!

Aplicaţia online pusă în funcţiune de SEIP Oradea a costat o mie de euro şi a fost testată două luni înainte. "În condiţiile în care sunt peste 1.600 de căsătorii pe an şi cererea pentru anumite luni şi chiar ore este foarte mare, ne-am temut că vor fi cetăţeni care vor rezerva patru sau cinci date, iar apoi le vor ceda altor solicitanţi în schimbul unei sume de bani. La fel, am dorit să evităm rezervările false", a spus Seica.

Pentru a evita glumele proaste, sistemul nu permite introducerea de două ori a aceluiaşi cod numeric personal, iar cei care sunt prinşi că se ţin de farse primesc un email prin care sunt anunţaţi că pot fi identificaţi.

Mai mult, pentru a deveni operantă, rezervarea trebuie confirmată de solicitant în termen de 48 de ore. "Dacă omul se răzgândeşte şi nu mai vrea să aplice pentru acea dată rezervarea se şterge automat din baza de date şi data devine din nou vacantă", a mai declarat directorul.

La libera alegere...

Programarea căsătoriei cu ajutorul aplicaţiei on-line se face de pe site-ul SEIP Oradea la adresa www.evp-oradea.ro. Cuplurile se pot programa la date şi ore care nu au fost încă rezervate şi pot alege unde se va oficia căsătoria, la Primărie sau la Casa de Cultură a Tineretului.

Anul trecut SEIP Oradea a înregistrat 1.671 de căsătorii, cu 7% mai puţine decât în 2008. Conducerea serviciului pune acest lucru pe seama faptului că, după Revoluţie, sporul natural a cunoscut un trend descendent, iar numărul tinerilor este în scădere.