Cascadă este, localul mai trebuie finalizat! Constructorii au terminat de amenajat cascada care va revărsa printre formaţiuni stâncoase două cursuri de apă cu o cădere de 12 metri pornind de sub viitorul punct de belvedere din culmea versantului.

"Cascada a fost realizată 100%. Urmează doar să se monteze pompele de apă şi lămpile pentru iluminat. Cele două cursuri de apă despărţite de formaţiuni stâncoase vor fi colectate într-un bazin comun şi recirculate", a declarat managerul de proiect Cosmin Lazăr.

La fel, punctul principal de observare din culmea dealului, care va servi inclusiv ca punct de alimentaţie publică şi centru de informare turistică şi va avea deasupra o trasă circulantă înierbată, este şi el în curs de finalizare. Marţi după amiază, muncitorii turnau hidroizolaţia deasupra clădirii.

"Având în vedere că punctul de belvedere, care va servi şi ca local de alimentaţie publică, va fi acoperit cu gazon, aici se vor turna şapte straturi succesive de hidroizolaţie şi protecţie a hidroizolaţiei", a spus Lazăr.

Construcţia viitorului local fiind deja realizată, muncitorii se concentrează pe lucrări interioare la reţelele electrice, termice, de canalizare. Ulterior, clădirea va fi placată cu un material similar lemnului, pentru a căpăta un aspect cât mai natural.

Greul a trecut

Potrivit constructorului, cea mai dificilă parte a lucrării a fost depăşită odată cu redesenarea versantului, îmblânzirea pantelor pentru viitoarea alee şi amenajarea gabioanelor din piatră naturală menite să susţină dealul.

În următoarea perioadă vor fi amenajate toate punctele de belvedere de pe deal, inclusiv amfiteatrul cu faţa către viitorul drum rapid, şi se va trece la construirea treptelor şi pavarea lor cu piatră. În toamnă, pe deal se vor planta mai multe specii de arbori (precum pin negru şi silvestru, tise, magnolii, tei argintii, arţari şi gutui japonezi), arbuşti (levănţică, iasomie, jnepeni şi liliac de vară), dar şi plante perene (crini, bujori, stânjenei şi dediţei).

Pe bani europeni

Lucrările de reamenajare a dealului Ciuperca au revenit, la cea de-a treia licitaţie organizată de Primărie, asocierii reprezentate de firmele Abed Nego şi Adenandra pentru suma de 4,9 milioane lei, fără TVA.

Proiectul "Dezvoltarea unor habitate naturale din specii de arbori protejaţi şi floră spontană pe Dealul Ciuperca din Municipiul Oradea" este realizat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România - Ungaria şi presupune reamenajarea completă a dealului, care va fi acoperit de spaţii verzi, arbori, arbuşti şi plante, şi va avea mai multe puncte de belvedere şi de odihnă.

Proiectul final de revitalizare a zonei este mult diferit faţă de variantele prezentate iniţial, din acesta lipsind, de pildă, podgoria cu mai multe soiuri de viţă-de-vie, cascada în trepte, precum şi lacul cu nuferi.