Orașul Săcueni a obținut luna trecută statutul de stațiune turistică datorită celor două atracții locale principale: ștrandul cu ape termale și Castelul Stubenberg. Titlul, însă, nu va folosi la nimic: ștrandul aparține de câțiva ani unei ONG finanțate de statul maghiar, care se pregătește ca în curând să devină și proprietara castelului.

BIHOREANUL a descoperit că tranzacția este un tun pregătit sub oblăduirea primarului Béres Csaba, fost asociat, împreună cu șoferul său, într-o firmă care a făcut afaceri cu Fundația, primind de la aceasta, gratis, administrarea... ștrandului.

Hotărâre blitz

Aleșii care formează opoziția din Consiliul Local Săcueni sunt revoltați. Marți, 27 aprilie, cu doar o jumătate de oră înainte să înceapă reuniunea Consiliului, desfășurată online, s-au trezit cu un proiect de Hotărâre inițiat de primarul Béres Csaba, pentru vânzarea ultimei proprietăți importante a orașului: Castelul Stubenberg.

„La ora 14.30 era convocată ședința Comisiei Buget-Finanțe, iar la 15.00, plenul. La ora 14.23 am primit pe e-mail proiectul de HCL prin care castelul va fi vândut. Teoretic, prin licitație deschisă, practic câștigătorul este deja cunoscut”, a povestit BIHOREANULUI Cristina Duță, unul dintre cei trei consilieri PSD care, împreună cu doi reprezentanți PNL și cu un independent, alcătuiesc opoziția locală.

„E inadmisibil ca demersul, cu o documentație de zeci de pagini primită cu 30 de minute înaintea ședinței, să fie făcut fără ca aleșii cetățenilor să poată studia materialul, deși miza este patrimoniul orașului”, spune consilierul. În final, însă, cei 11 reprezentanți UDMR și – neașteptat - cei doi ai PNL au votat cu majoritate de două treimi propunerea primarului. „Abia după ședință am putut citi tot materialul deja adoptat”, spune Duță.

Istorie în comodat

Proiectul dovedește, de altfel, un simulacru de licitație, pentru un cumpărător dinainte stabilit.

Clasat ca monument istoric, conacul e compus dintr-o clădire de 794 metri pătrați construită în stil baroc în anii 1750-1760 de contele Dietrichstein János, în 1830 ajungând în proprietatea baronului Felix Stubenberg, iar în 1906 fiindu-i adăugată încă o clădire de 587 mp. După 1921, domeniul a intrat în proprietatea statului român, care a despăgubit proprietarii și i-a dat destinație școlară, păstrată până în 2008, ultimul an în care aici a funcționat Liceul Agricol Săcueni, cu 200 de elevi.

În 2010, la propunerea edilului UDMR Béres Csaba, castelul și parcul aferent, de peste 2 hectare, au fost date în folosință gratuită pe 49 de ani Fundației Sf. Francisc din Deva. Înființată în 1995 de călugărul franciscan Bőjte Csaba (foto), organizația are ca obiect de activitate ajutorarea copiilor săraci, la Săcueni având în grijă 15 copii cazați într-o „casă de tip familial”, unde li se oferă o masă caldă și altor 30 de copii din zonă. Doar două condiții i-au fost impuse ONG-ului: să nu-și schimbe activitatea și să renoveze clădirile.

Dedicație pentru fundație

Primăria vrea acum ca Fundația să devină proprietară, punându-i aceleași condiții, adică să reabiliteze castelul și să nu-și schimbe obiectul de activitate timp de 20 de ani, iar în plus să lase parcul deschis publicului, să ofere imobilul pentru cel puțin patru evenimente pe an și, în cazul revânzării, orașul să aibă drept de preemțiune.

Potrivit HCL, castelul va fi vândut prin licitație în plic sigilat, pentru cel puțin 3,654 milioane lei fără TVA. Un „studiu de oportunitate” întocmit de primar, parte integrantă a Hotărârii, afirmă că după vânzare imobilul va fi „utilizat la un nivel superior” deoarece cumpărătorul îl va exploata „ca un bun gospodar”, Primăria fiind interesată în schimb să încaseze banii de la acesta sub motiv că nu are fonduri să-l reabiliteze, semn că a ignorat accesarea unor fonduri UE.

Că viitorul cumpărător e deja stabilit o arată condițiile de eligibilitate din caietul de sarcini: participanții la licitație trebuie nu doar să fie la zi cu plata taxelor și impozitelor, ci și să dețină „certificat de acreditare ca furnizor de servicii sociale de cel puțin 10 ani și să furnizeze servicii sociale în minimum 5 locații la nivel național”. Or, ați ghicit, singura entitate care îndeplinește condițiile este Fundația Sf. Francisc, care, conform propriului site, www.magnificat.ro, deține „peste 80 de centre” în care sunt cazați 1.300 de minori, și e finanțată, printr-o fundație interpusă, de statul ungar.

Fără concurență

Niciun act din documentația HCL nu atestă că Primăria Săcueni a obținut avizul prealabil al Ministerului Culturii, obligatoriu conform Legii 422/2001, care „sub nulitatea absolută a vânzării” prevede că monumentele clasate în grupa B „pot fi vândute numai în condițiile exercitării dreptului de preemțiune al statului român”, prin Direcțiile județene pentru Cultură.

De asemenea, niciun act nu arată când, cum și de ce a fost transferat castelul din domeniul public în cel privat al orașului, astfel că nimeni nu poate aprecia dacă a fost respectată dispoziția Codului Administrativ potrivit căreia transferul e permis numai cu „justificarea temeinică a încetării uzului sau interesului public, actele încheiate cu nerespectarea acestei dispoziții fiind lovite de nulitate absolută”.

Și mai grav este, însă, că însuși caietul de sarcini contravine articolului 311 al Codului Administrativ, care obligă unitatea administrativ-teritorială ce vinde un bun să respecte principiul liberei concurențe, asigurând „condițiile pentru ca orice participant la procedura de atribuire să aibă dreptul de a deveni cumpărător în condițiile legii”. Or, cu o condiție care restrânge participarea la licitație a altor persoane juridice ori chiar fizice potențial interesate, caietul de sarcini este, practic, o „dedicație”.

În câteva ore

Prețul minim de vânzare al castelului a fost stabilit de un evaluator „de casă” al Primăriei Săcueni, Haier Magdolna, care a inspectat proprietatea și a redactat raportul de evaluare într-o singură zi, pe 23 aprilie. Ce-i drept, după cum chiar autoarea admite, „proprietatea nu a fost estimată detaliat”, până și mărimea clădirilor fiind doar aproximată!

Pe de o parte, Haier arată în Raport că „valoarea de piață” este de 1,650 milioane euro, echivalentul a 7,310 milioane lei, aceasta fiind „suma estimată pentru care proprietatea va fi schimbată, la data evaluării, între un cumpărător decis și un vânzător hotărât, într-o tranzacție cu preț determinat obiectiv, după o activitate de marketing corespunzătoare, în care părțile acționează în cunoștință de cauză”.

Cu toate acestea, evaluatorul a stabilit prețul minim la doar 741.810 euro, echivalentul a 3,654 milioane lei, ca reprezentând „valoarea de piață estimată”. Defalcat, Haier a evaluat terenul de 2,16 hectare la 216.910 euro, castelul cu cele două clădiri ce însumează 1.831 mp la 435.800 euro, o clădire de la poartă, mare cât o casă, la 800 euro, iar gardul din cărămidă înalt de peste 2 metri și lung de 860 metri la numai 4.000 euro.

Castel Săcueni

No comment

BIHOREANUL a încercat să afle de ce Fundația Sf. Francisc are interesul nu să rămână gratis în castel încă 39 de ani, până în anul 2059, în baza contractului de comodat din 2010, și de unde are aproape 1 milion de euro pentru a cumpăra conacul. Directoarea căminului „Pruncul Isus”, Andrea Toth, cetățean ungar angajat de ONG, a afirmat, însă, că singurul care poate oferi declarații este fondatorul organizației, Bőjte Csaba.

Căutat telefonic și apoi prin SMS, acesta a transmis sec că „Most nem tudok beszélni” (în traducere: Acum nu pot vorbi), fără să răspundă solicitării de a purta o discuție pe această temă.

În schimb, BIHOREANUL a aflat că între Fundația înființată de Bőjte și primarul Béres Csaba, gata să-i pună pe tavă Castelul Stubenberg, există vechi legături de afaceri.

Cadorisit de fundație cu... ștrandul orașului

Ștrandul a fost proprietatea orașului până la mijlocul anilor 2010, când l-a cumpărat un anume Mészaros Zoltán, despre care localnicii din Săcueni nu au auzit niciodată și care, de altfel, locuiește într-un bloc la marginea Oradiei.

În 2015, bărbatul l-a vândut Fundației cu 50.000 euro, pentru ca după un an aceasta să-l dea în administrare pe 5 ani, gratis, firmei Campyng Baranto SRL, înființată în 2011 de primarul Béres Csaba și Albert Sándor Nórbert, șofer la Primărie. În același an, probabil ca să nu bată la ochi că făcea profit exploatând ștrandul orășenesc, edilul s-a retras din acționariat, cedându-și părțile sociale partenerului-șofer.

De altfel, până în 2008, când a fost ales, Béres fusese funcționar al Primăriei și director al unei ONG, Fundația Casa Iubirii, fără să dețină nicio proprietate. Prosperitatea a cunoscut-o abia apoi: în 2016 a devenit pentru prima oară în viață proprietar, cumpărând o casă de 172 mp ce aparținuse predecesorului său, Gyurcsik Zoltán, iar până în 2019 a achiziționat 65 hectare de teren, un tractor, un microbuz și un autoturism.

„Ați venit răutăcios”

„Ați venit aici răutăcios!”, a reproșat primarul Béres Csaba (foto) când BIHOREANUL l-a chestionat despre afacerile cu Fundația Sf. Francisc pentru administrarea ștrandului. „Dacă mai puneți întrebări din astea, eu nu mai vorbesc”, a spus el, refuzând explicații pe acest subiect.

Privitor la vânzarea Castelului Stubenberg, primarul a precizat că Fundația a cerut-o încă de acum doi ani, fără a spune de ce a rezolvat problema abia acum, în pandemie, într-o ședință online. Totodată, Béres a susținut că Primăria și Consiliul Local au tot dreptul să pună ce condiții doresc viitorului cumpărător, pentru simplul motiv că „noi dorim în continuare acolo (n.r. – în castel) o activitate de sprijinire a copiilor”, ceea ce nu justifică, totuși, impunerile ca proprietatea să fie vândută unui „prestator de servicii sociale” cu o vechime de minimum 10 ani și cu minimum 5 locații la nivel național.

Edilul a afirmat că tranzacția a fost cerută chiar de ONG, „care trebuie să devină proprietar ca să poată pune la punct castelul”, și a admis că a desemnat personal evaluatorul fiindcă „lucrăm cu el de 10 ani, l-am sunat și așa a fost ales”. Cât despre avizul prealabil al Ministerului Culturii, primarul a pretins că „demersul este abia la început”, sugerând că Primăria îl va obține post factum, bazându-se probabil că partidul său, UDMR, este la putere, iar acordul e o simplă formalitate. O „chichiță” care nu poate împiedica un scop atât de nobil cum e înzestrarea unei ONG finanțate de statul maghiar cu încă o proprietate de valoare...


AMICUL LUI ORBAN

Credință, filantropie, politică, afaceri

Potrivit site-ului magnificat.ro, până în prezent, Fundația Sf. Francisc, înființată de călugărul Bőjte Csaba, originar din Deva, „s-a ocupat de educația și hrana a peste 5.000 de copii”, motiv pentru care în 2011 acesta a primit Premiul Cetățeanul European decernat de Parlamentul European.

Conform aceleiași surse, Fundația este finanțată din Ungaria și prin intermediul Fundației „Sf. Francisc din Deva” cu sediul la Budapesta, ale cărei obiective sunt „să reprezinte interesele copiilor, să susțină activitățile tradiționale ale copiilor, să promoveze valorile culturale naționale la nivel internațional, să organizeze tabere maghiare și internaționale” etc.

Fundația Sf. Francisc primește anual, pe proiecte, fonduri de la firme de stat și de la Guvernul Ungariei, deținând 45 de clădiri în județele Hunedoara, Mureș, Alba, Arad, Covasna, Harghita, Timiș, Sibiu, Bihor, Cluj și Bacău (unde trăiesc și comunități de ceangăi).

Bőjte Csaba este un protejat al premierului Orbán Viktor, care anul trecut, când călugărul s-a infectat cu Covid, ar fi facilitat internarea sa într-un spital din Budapesta, unde l-a și vizitat. De altfel, presa maghiară îl elogiază ca pe un „star”, descriind minuțios cum a intrat în spital, cum a evoluat starea sa, cum s-a rugat cu premierul ungar etc.