Castelul Degenfeld din comuna Balc, construit la finele secolului XIX și aflat timp de 11 ani în proprietatea firmei unui controversat milionar care a decedat în urmă cu cinci ani, a fost vândut de lichidatorul judiciar al acesteia, cu peste 4 milioane euro. Suma este de peste 10 ori mai mare decât cea de 350.000 euro cerută în 2019, când Consiliul Județean Bihor a refuzat să-l cumpere.

Informația privind tranzacția a fost făcută publică de primarul comunei Balc, Sorin Sabău, printr-o postare pe Facebook, miercuri seară: „Stimați cetățeni, castelul Degenfeld din Balc a fost vândut. Felicitări și mult succes noilor proprietari!”, a dat de veste edilul, care afirmă că noul proprietar ar fi o firmă din Cluj.

Castelul a fost deținut de o fimă din Moinești a milionarului Dan Adamescu, ADL Invest, specializată în comerț cu combustibili, care declara că voia să transforme în stațiune proprietatea de aproape 20 hectare. Firma a intrat în insolvență, iar lichidatorul judiciar din Bistrița, a organizat o licitație pentru vânzarea castelului, stabilind ca preț de pornire suma de 4,039 milioane euro, plus TVA, care ar fi fost plătită de o firmă din comuna clujeană Florești al cărei obiect de activitate este acordarea de consultanță.

În 2019, castelul de la Balc era oferit la vânzare cu o sumă mult mai mică, de doar 350.000 euro, dar la propunerea președintelui de atunci, Pasztor Sandor, Consiliul Județean Bihor a refuzat să-și exercite dreptul de preemțiune.

Castelul din Balc a fost construit între anii 1850-1890 de groful Károlyi Tibor, iar după Marea Unire din 1918 urmaşul său, groful Karoly Imre, l-a vândut prinţului Gheorghe Ghica, a cărui soţie a şi fost înmormântată în incinta bogatului parc dendrologic al castelului, în suprafață de aproape 20 de hectare.

În 1944, imobilul a intrat în proprietatea statului, iar din 1967 a fost declarat monument ocrotit prin lege, fiind administrat de întreprinderea PECO. După 1990, castelul şi terenul aferent au devenit proprietatea SC Petrom SA şi apoi a OMV-Petrom după ce firma de stat a fost privatizată în timpul guvernării Năstase.

În decembrie 2011, OMV-Petrom a scos castelul la vânzare, cerând pe el 2,5 milioane euro, dar l-a cedat pentru 801.000 euro plus TVA firmei ADL Invest din Moineşti, deţinută de milionarul Dan Adamescu. După decesul acestuia, în 2017, firma băcăuană a scos castelul la vânzare, la preţul de 350.000 euro, mult sub cel la care îl achiziţionase, deoarece a intrat în insolvență și apoi în faliment.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!